Congres Kanker & Leven

Datum: 12 mei 2023
Tijd: 09:00 - 17:00 uur
Locatie: De St@art, Apenheul Apeldoorn
Doelgroep: Het congres is multidisciplinair, alle zorgprofessionals uit alle lijnen zijn welkom. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit congres.
Organisatie: Proscoop en IKNL

Aanvullende informatie

Kosten: Zie hieronder in de omschrijving

Taskforce Cancer Survivorship Care, IKNL, NFK, Proscoop en andere ROS’en* organiseren samen  het Congres Kanker & Leven. Proscoop kiest bewust voor een locatie in een natuurlijke omgeving. Natuur helpt bij het verbinden en zorgt voor inspiratie op deze waardevolle dag. Beleef daarom deze hele dag fysiek in het bosrijke stadspark Berg en Bos in De St@art naast de Apenheul.

Meld u hier aan!

Zorg voor, tijdens en na kanker gaan we samen organiseren!

Door veel innovatieve behandelingen en onderzoeken is kanker steeds meer een chronische ziekte geworden. Voor, tijdens en na het behandel/ziekteproces is het van belang dat er een goede samenwerking is tussen lijnpartners om te zorgen dat patiënten op een makkelijke manier de juiste zorg op de juiste plek kunnen vinden.

Tijdens het congres leggen we verhalen uit de praktijk voor, gaan we in op het belang van goede samenwerking en maken we kennis met elkaar. Een mooi dagprogramma met sprekers die inspireren in een prachtige omgeving. Daar wilt u bij zijn!

Op diverse locaties in het land kunt u een middagprogramma volgen die georganiseerd wordt vanuit de verschillende Regionale Ondersteuningstructuren (ROS’en) in samenwerking met het IKLN en NFK. Zo kunt u het middagprogramma volgen bij u in de regio. Meer informatie kunt u vinden via: Taskforce Cancer Survivorship Care

 

Kosten en Accreditatie

Hele dag: €185,00
Alleen de ochtend of alleen de middag: €120,00

Studenten – alleen de ochtend of alleen de middag: €45,00
Studenten – hele dag: €85,00

Annuleringsvoorwaarden: Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 10 april 2023 vindt restitutie plaats onder aftrek van €35,00 administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden.

Accreditatie wordt aangevraagd bij ABAN, ADAP, NIP, ABSG, VSR en KNGF

Programma

Ochtend via landelijke livestream 

In de ochtend volgen wij gezamenlijk de landelijke livestream vanuit de St@art. Het is waardevol om dit samen te doen zodat u van gedachten kunt wisselen tijdens de ochtendpauze. Een stuk interactiever en inspirerender dan alleen achter de laptop!

 

Programma in de St@art, Apeldoorn:

 

TijdProgramma
09.15 uur:Binnenkomst deelnemers
09.30 uurOpening
09.35 uur Nationaal Actieplan Kanker & Leven: wat is er het afgelopen jaar gebeurd? prof. dr. Jourik Gietema, voorzitter Taskforce Cancer Survivorship Care, internist-oncoloog, hoogleraar medische oncologie, UMC Groningen
09.45 uurCognitieve gevolgen van de (kanker)behandeling prof. dr. Sanne Schagen, NKI
10.05 uurProactieve zorgplanning prof. dr. Lia van Zuylen, internist-oncoloog, hoogleraar Kurialeerstoel klinische palliatieve zorg, Amsterdam UMC
10.25 uurVersterken van veerkracht bij kanker: welke factoren spelen hierbij een rol? dr. Melanie Schellekens, senior onderzoeker, Helen Dowling Instituut
10.45 uurKanker en werk prof dr. Angelique de Rijk, hoogleraar Arbeid en Gezondheid, Maastricht University
11.05 uurKoffiepauze
11.15 uurInterview/gesprek met drs. Mariette van der Voet Mariette van der Voet is de voormalig secretaris-directeur van de Nederlandse Sportraad. Zij verloor haar zoon Pim na een lange strijd tegen leukemie. Zij deelt in een gesprek met Inge Diepman hoe sport uit het leven van Pim verdween toen hij ernstig ziek werd en in het ziekenhuis kwam. Zij is een warm pleitbezorger voor meer beweging en sport voor langdurig zieken.
11.35 uurPanelgesprek: samenwerken aan de gevolgen van kanker over de muren van het ziekenhuis heen Onder leiding van Inge Diepman met onder andere:

Steffie Lettink, GZ psycholoog, ervaringsdeskundige, betrokken bij oncologiezorgnetwerk Achterhoek
Erik Havelaar, fysiotherapeut, praktijkeigenaar en betrokken bij o.a. oncologiezorgnetwerken regio Drechtsteden
prof dr. Jan Kremer, speciaal gezant Passende zorg, Zorginstituut Nederland.

Steeds meer mensen overleven kanker, maar houden wel last van de gevolgen van de ziekte en de behandeling ervan. Het belang van een goed – en goed op elkaar afgestemd – aanbod van zorg en ondersteuning ook over de muren van het ziekenhuis heen, wordt daarmee steeds groter. Dit sluit aan op het gedachtegoed van ‘passende zorg’. Maar roept ook nog de nodige vraagstukken op. Hoe maken we de zorg voor gevolgen integraal onderdeel van de zorg en hoe zorgen we voor structurele financiering? Deze en andere vraagstukken komen aan de orde tijdens dit panelgesprek.
12.00 uur Einde ochtendprogramma.

Middag vol workshops, wandelingen, muziek en natuur  

De middag sluit naadloos aan op het ochtendprogramma, waarin diverse sprekers u meenemen in hun verhaal. Zo neemt Inès von Rosenstiel ons mee in de wereld van integrative medicine en spreekt Frank Greeven namens Vereniging Arts & Leefstijl. Floor van Nuenen en Ineke Middelveldt geven ons een kijkje in de keuken van de regionale (tweedelijns) oncologienetwerken. Er is uiteraard ook ruimte voor interactie binnen diverse workshops en wandelingen. De activiteiten vanuit centra voor leven met en na kanker worden op een creatieve en interactieve manier op tafel gelegd. Het gehele programma wordt muzikaal omlijst door Lisanne Spaander, ervaringsdeskundige en zangeres

TijdProgramma
12.05 uurLunch
13.00 uurWorkshops en wandelingen (keuze kan bij aanmelding worden aangegeven)

1 Wandeling door het park Berg en Bos – met als thema netwerken opbouwen en onderhouden. Gedurende de route zullen wij jullie uitdagen om over dit onderwerp met elkaar in gesprek te gaan.
2. Workshop dierenarts Apenheul – hierin zal de dierenarts meer vertellen over ziekte bij apen en de vergelijking maken met mensen )
3. Workshop Informele zorg/centra voor leven met en na kanker - informatie over centra voor leven met en na kanker en een experience van een activiteit die daar plaatsvindt.
4. Workshop Passend behandelplan door samenwerking over de lijnen heen - inspirerende interactieve workshop over het gedachtegoed van het Passend Behandelplan en het belang van samenwerking over de lijnen heen. Het project ‘Samen Beslissen bij Ouderen met Kanker’ (regio Assen-Groningen) wordt gebruikt als voorbeeld uit de praktijk.
14.15 uurIntroductie sprekers en intermezzo Lisanne Spaander
14.40 uurAmbitie, samenwerking en inspiratie door integratieve oncologie - Ines vond Rosenstiel
15.10 uurIntermezzo Lisanne Spaander
15.15 uurPauze
15.35 uurRegionale oncologienetwerken: Passende oncologische zorg, dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Floor van Nuenen en Ineke Middelveldt
15.55 uurIntermezzo Lisanne Spaander
16.00 uurOp ontdekkingsreis naar optimale zorg voor mensen met en na kanker. Frank Greeven
16.20 uurAfsluiting
16.30 uurBorrel

Meld u hier aan!

 

 

Meer informatie:

          

Rudie van den Berg, adviseur                                        Lisanne Mulderij, adviseur

rudie.vanden.berg@proscoop.nl                                   lisanne.mulderij@proscoop.nl

06 13 59 78 66                                                                    06 51 10 96 06