Symposium GeZonder Geld(t) – over gezondheid en armoede

Datum: 11 december 2018
Tijd: 16:30 - 21:30
Locatie: MBO Landstede
Adres: Fuchsiastraat 1, Zwolle
Doelgroep: Professionals uit zorg en sociaal domein, het onderwijs en andere geïnteresseerden in het thema (positieve) gezondheid en armoede uit de regio Zwolle en omstreken
Organisatie: De Kern en Proscoop

Aanvullende informatie

De inschrijving sluit op: 04 december 2018
Aantal nog beschikbare plaatsen: 43
Kosten: € 25,00
Inschrijven

‘Eerst gaat het spaargeld op. Dan het vervangen van meubels en kleding. Vervolgens gezelligheid. De verwarming lager in de winter. Een warme maaltijd overslaan.’

Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld. Toch leven naar schatting 1,1 miljoen Nederlanders in armoede. Zelfs nu de economie weer groeit, neemt het aantal langdurig armen toe. Het CBS vindt armoede daarom ‘meer een sociaal-maatschappelijk probleem dan een gebrek aan eten of onderdak.’

Hoe is het om in armoede te leven? Hoe hangen armoede en gezondheid samen? Hoe herkent u armoede? Waar liggen kansen en mogelijkheden om financieel ongezonde situaties te herstellen of zelfs te voorkomen?

Middels dit symposium hopen we meer aandacht en bewustwording te creëren rondom het thema armoede en (positieve) gezondheid. Daarnaast is het doel om handvatten aan te reiken voor vroege signalering en het concreet helpen van mensen met (toekomstige) financieel ongezonde situaties. Ervaringsdeskundigen zijn aan het woord en professionals reiken tips & tools aan voor de dagelijkse praktijk. Kortom: een inspirerend symposium voor zorgverleners, bestuurders en beleidsambtenaren van gemeenten, medewerkers in het onderwijs en sociaal domein en zorgverzekeraars met interesse in het thema (positieve) gezondheid en armoede.

Programma

16.30-17.00 uur:Inloop met koffie/thee
17.00-17.15 uur:Opening door de dagvoorzitter Nadja Jungmann
17.15-18.30 uur:- Een ervaringsdeskundige vertelt
- Presentatie Nadja Jungmann, Lector Schulden & Incasso Hogeschool Utrecht
- Presentatie Joop ten Dam, Lector de Gezonde Stad, Hogeschool Windesheim
- Presentatie Chantal Walg, gezondheidswetenschapper en adviseur/trainer bij Proscoop en Anders Gezond
18.30-19.15 uur:Pauze met soep en broodjes. Tijdens de pauze is er ook gelegenheid om langs de informatiemarkt te lopen, waar stands van verschillende instanties en organisaties staan.
19.15-21.00 uur:Interactieve workshops (2x 45 minuten)
21.00-21.30 uur:Afsluiting met een hapje en drankje

Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van de workshop.

Workshop 1: ‘Cuddle & Care Ouder-kindgroep’, door Marilene de Zeeuw, Klinisch psycholoog bij Jeugd ggz.

Workshop 2: ‘De invloed van stress op het brein en de ontwikkeling van kinderen’, door Hanna Stolper, Klinisch psycholoog bij Jeugd ggz.

Workshop 3: ‘Gezondheid telt! Wat betekent werken aan positieve gezondheid voor u als professional?’, door Chantal Walg, gezondheidswetenschapper en adviseur/trainer bij Proscoop en Anders Gezond.

Workshop 4: ‘Samen werken aan financiële redzaamheid’, door Henk Kinds, trainer, adviseur en coördinator bij de Sallandse Dialoog en Paulien Zwiers, communicatieadviseur ADG dienstengroep.

Workshop 5: ‘‘Welkom in de Geweldige Wijk! Samen aan de slag voor minder stress en meer regie op gezondheid en geluk’, door Carin Cuijpers, directeur van de GeluksBV en Joop ten Dam, Lector De Gezonde Stad bij Hogeschool Windesheim.

Workshop 6: ‘Koppeling armoede en gezondheid van belang voor terugdringen gezondheidsachterstanden’, door Frea Haker en/of Hanneke van Zoest, adviseurs Gezond in… bij Pharos.

Workshop 7: Co-creatie als methodiek om met oud en jong samen te werken aan het verhogen van “sociaal kapitaal”, door Jacqueline van Alphen, Living Lab Zwolle, en Marita Spauwen, adviseur Publieke Gezondheid, projectleider “Ouderen zelf aan het roer!”.

Workshop 8: Workshop door Stichting Voor Elkaar Zwolle, door Henk Woertink, coördinator bij Stichting Voor Elkaar Zwolle en Heline Kompagnie, De Kern maatschappelijk werk.

Workshop 9: ‘Schulden & Gezondheid’, door Reina Otto, Danielle Horck en Lennart den Hartog, Business Change Managers bij Zilveren Kruis.

Workshop 10: ‘Passende zorgverzekering voor minima’ door Patrick van Iperen, Interim-professional sociaal domein namens Gemeente Zwolle en Erik Feijen, accountmanager Business to Business bij Salland zorgverzekering.

 

Er zijn twee workshoprondes van elk 45 minuten (maximum 15 deelnemers per workshop). U kunt hieronder 4 workshops selecteren, in volgorde van uw voorkeur.

U kunt zich voor dit symposium inschrijven tot uiterlijk 4 december a.s.

Betaling voor dit symposium gebeurt via iDeal.

Wilt u niet direct betalen, dan kunt u de betaling annuleren. U bent wel aangemeld, maar ontvangt bij uw aanmeldbevestiging een factuur. We willen u vragen deze binnen 14 dagen te voldoen. 

InschrijfformulierAanvullende vragen

Aanvullende informatie

De inschrijving sluit op: 04 december 2018
Aantal nog beschikbare plaatsen: 43
Kosten: € 25,00