Webinar SOLK ‘Zorg voor patiënten met SOLK kan beter, maar hoe werkt het?’

Inschrijven is niet meer mogelijk.
Datum: 15 december 2020
Tijd: 17:00 - 18:15 uur
Locatie: Webinar
Spreker(s): Juul Houwen (huisarts en promovendus afd. eerstelijnsgeneeskunde Radboudumc), René Oosterwijk (pijnrevalidatiearts CIR revalidatie) en ervaringsdeskundige Cindy Heen
Doelgroep: Alle eerste- en tweedelijnszorgprofessionals in de regio van Proscoop
Organisatie: Proscoop

Aanvullende informatie

Kosten: Gratis

“Na 20 jaar werd bij een second opinion duidelijk dat mijn pijnklachten niet verklaard konden worden door mijn neurologische aandoening. Er was uiteindelijk sprake van een chronisch pijnsyndroom/SOLK. Een enorme verwarring ontstond. Zat het dan toch tussen de oren? Een zoektocht begon naar de juiste hulp. Door een intensief revalidatie traject kreeg ik zicht op de achterliggende dynamiek van mijn klachten en nog belangrijker, kan ik mijn leven weer oppakken, los van de pijn.”

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van alle consulten bij de huisarts en tot 66% bij medisch specialisten SOLK problematiek betreft. Het gaat om mensen met (langdurige) lichamelijke klachten waarvoor geen somatische aandoening wordt gevonden die de klacht voldoende verklaart. U heeft vast ook wel patiënten behandeld met SOLK.

Veel zorgverleners vinden de zorg voor patiënten met SOLK lastig en uitdagend. In dit webinar willen we allereerst ingaan op de problemen die SOLK patiënten en zorgverleners ervaren in de zorg voor deze patiënten. Daarna willen we u handvatten en tips geven hoe u kunt omgaan met patiënten met SOLK. Ook de huidige psychofysiologische inzichten met betrekking tot SOLK worden benoemd, die van belang zijn in de communicatie en behandeling van SOLK klachten.

Doel

Het doel van het webinar is:

  • Bewustwording SOLK
  • Hoe herken de SOLK
  • Hoe ga je ermee bezig aan de hand van voorbeelden

Sprekers

We hebben voor dit webinar de volgende drie gastsprekers uitgenodigd:

Juul Houwen is huisarts en promovendus aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboudumc. Het doel van zijn onderzoek is het ontwikkelen van een evidence-based communicatie interventie. René Oosterwijk is pijnrevalidatiearts bij CIR revalidatie, een landelijk expertisecentrum voor patiënten met chronische pijnklachten.
René Oosterwijk is pijnrevalidatiearts bij CIR revalidatie, een landelijk expertise- en behandelcentrum voor patiënten met chronische pijnklachten. Hij is deskundige op het gebied van de psychofysiologische achtergronden van pijn en SOLK en sinds 2001 psychosomatic specialist, verbonden aan de International College of Psychosomatic Medicine (ICPM).
Cindy Heen, ervaringsdeskundige, leeft al ruim 21 jaar met ernstige chronische pijnklachten en de afgelopen anderhalf jaar heeft ze een enorme transformatie mogen doorgaan in het omgaan met haar pijn en alles wat haar daarbij in het leven belemmerd heeft. Zij wil graag haar verhaal delen omdat zij nu weet dat er meer mogelijk is in het leven met pijn en hoopt met haar verhaal veel mensen te kunnen helpen.

Programma (onder voorbehoud)

17.00 uur:Inleiding
17.05 uur: Eerste ronde
17.30 uur:Tweede ronde
17..55 uur:Discussie
18.10 uur: Afronding

Inschrijven

U kunt zich inschrijven voor dit webinar via onderstaand inschrijfformulier.

Let op!
Ons inschrijfformulier werkt sinds 1 oktober 2019 niet meer via Internet Explorer. Microsoft is in 2015 gestopt met de ontwikkeling van deze internetbrowser. Gebruikt u Internet Explorer als browser? En wilt u zich inschrijven voor deze bijeenkomst?
Dan raden wij u aan over te gaan op een andere, veilige browser zoals Google chromeMozilla Firefox of Microsoft Edge.