Welzijn op Recept | Symposium Achterhoek

Inschrijven is niet meer mogelijk.
Datum: 18 november 2022
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Locatie: De Radstake
Adres: Twente-Route 8, 7055 BE Heelweg
Spreker(s): Karen Pijnenburg, Joop Wikkerink
Doelgroep: Huisartsen, praktijkondersteuners, andere eerstelijns professionals, sociaal werkers/welzijnscoaches, beleidsambtenaren, coördinatoren van (vrijwilligers)activiteiten en bestuurders uit de Achterhoek zijn van harte uitgenodigd voor het symposium.
Organisatie: Proscoop

Aanvullende informatie

Kosten: Gratis

Welzijn op Recept: Een eenvoudig concept met krachtige gevolgen

Goed nieuws! Alle gemeenten in de Achterhoek zijn actief met Welzijn op Recept, terwijl hier maar kort geleden mee werd gestart, namelijk eind 2020. Een koplopersgroep met mensen uit de huisartsenzorg, een aantal gemeenten en welzijn waren bij deze start betrokken. Een half jaar later werden de eerste welzijnsrecepten uitgeschreven, midden in coronatijd.

Nu, in 2022, hebben sommige betrokken partijen al ervaring opgedaan, terwijl anderen pas zijn begonnen. In alle gemeenten wordt Welzijn op Recept enthousiast toegepast. Meer weten over Welzijn op Recept in de Achterhoek? Bekijk onze video

Wat gaan wij doen?

Tijd om ervaringen te delen tijdens een symposium, vanuit alle betrokken partijen (gemeenten, huisartsen, welzijn en deelnemers). We informeren je over de behaalde resultaten tot nu toe en verkennen met elkaar hoe we een volgende stap vooruit kunnen zetten. Wat kun nog meer je verwachten tijdens deze middag?

  • Test je kennis over Welzijn op Recept in de pubquiz.
  • Stel je vraag aan het panel met betrokkenen uit welzijn, huisartsenzorg en gemeente.
  • Denk mee over de toekomst van Welzijn op Recept in de Achterhoek.

Voor wie?

Werk je al met Welzijn op Recept? Wil je hier graag mee starten? Huisartsen, praktijkondersteuners, sociaal werkers/welzijnscoaches, beleidsambtenaren, coördinatoren van (vrijwilligers)activiteiten en bestuurders uit de Achterhoek zijn van harte uitgenodigd voor het symposium.

Programma

13.00 uur:Inloop met koffie / thee
13.30 uur:Opening door Karen Pijnenburg, directeur-bestuurder HZOIJ en Joop Wikkerink, wethouder gemeente Aalten
13.45 uur:Eén jaar Welzijn op Recept in de Achterhoek: Terugblik, panel, bekendmaking resultaten en pubquiz
Panelleden: Danielle Wensink (gemeente Aalten), Dianne te Grotenhuis - ter Horst (poh somatiek), Ans Maalderink (welzijnscoach).
14.45 uur:Pauze
15.15 uur:Keuze uit 3 workshops (Wandeling Positieve Gezondheid, Back to the future en Casuïstiek van Welzijn op Recept, lees hieronder de toelichting)
16.00 uur:Flitspresentaties met huisartspraktijk, gemeente en welzijnscoach
Door: Danielle Wensink (gemeente Aalten), Dianne te Grotenhuis - ter Horst (poh somatiek), Ans Maalderink (welzijnscoach)
17.00 uur:Afsluiting met een hapje en een drankje

Toelichting workshops (de keuze maak je op de dag zelf)

1: Wandeling Positieve Gezondheid
De focus in de gezondheidszorg is aan het verschuiven van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’. We kunnen hierin met elkaar nog wel een aantal stappen zetten. Welke concrete stap zou jij willen zetten? Tijdens een wandeling kom je vaak op de beste ideeën. Daarnaast heeft wandelen een positief effect op je eigen gezondheid.

Tijdens een korte wandeling word je uitgedaagd en geïnspireerd om het gedachtengoed van Positieve Gezondheid ‘tot in je tenen’ te voelen. Met een rugzak vol inspiratie, strijken we na de wandeling weer neer bij de Radstake.

2: Back to the future
Het is 18 november 2050. De minister van Geluk en de staatssecretaris van Welzijn op Recept hebben zojuist een mijlpaal bekend gemaakt: iedereen heeft gelijke kansen om Positief Gezond mee te doen in de maatschappij. Reden voor een feestje!

In deze workshop kom je erachter hoe we deze mijlpaal bereikt hebben. Aan de hand van de methode ‘Backcasting’ leer je voorbij drempels en blokkades te denken, en te kijken naar hoe het wél kan lukken. Te mooi om waar te zijn? Laat je verrassen!

3: Casuïstiek Welzijn op Recept in de Achterhoek
Inmiddels hebben al bijna honderd Achterhoekers een welzijnsrecept ontvangen. Wie zijn deze mensen en met wat voor vragen kampten zij? Laat je meenemen in een aantal heel normale en toch ook bijzondere verhalen van echte Achterhoekers.

De zeventien welzijnscoaches uit de Achterhoek hebben hun ervaringen gedeeld in intervisiegroepen. Tijdens deze workshop bespreek je een aantal casussen waar de welzijnscoaches het afgelopen jaar mee te maken hebben gehad, en de keuzes die ze daarin gemaakt hebben. Wat zou jij hebben gedaan?