Geplaatst op: 27 september 2018

Inspiratietour anders denken betekent ook anders doen

Inmiddels heeft (bijna) iedereen de vakantie achter zich gelaten en lijkt het misschien al weer lang geleden dat we weg zijn geweest. Dat geldt voor mij in ieder geval wel. Op donderdag 4 oktober ga ik weer op reis: een ontdekkingstocht langs mooie initiatieven in de gezondheidszorg. Initiatieven waar de beweging wordt gemaakt van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag en waar andere verhalen worden verteld. Verhalen die wat mij betreft het delen waard zijn!

De mens centraal vraagt een ander verhaal

De mens centraal stellen in de zorg, vertrekken vanuit die eigen regie dat is niet zomaar een verandering. Dat gaat over het veranderen van mens tot systeem, over de verandering van cultuur. Cultuur wordt overgedragen in de dagelijkse communicatie, door verhalen, rituelen, symbolen, rolmodellen of inwerkprogramma’s. Wanneer je bewust cultuur wilt veranderen, moet je dus iets doen in die communicatie. Het gaat om andere verhalen vertellen en tijdens de reis wordt je geïnspireerd door deze verhalen. Niet alleen de verhalen van de mensen die we bezoeken, maar ook de verhalen die jullie elkaar vertellen zijn interessant en van waarde!

Anders denken betekent ook anders doen

Tijdens mijn werk kom ik op veel verschillende plekken en ontmoet ik veel enthousiaste en inspirerende professionals. Mensen die het ‘gewoon’ anders gaan doen en met wie ik anderen ook graag kennis laat maken.
De inspiratiereis begint bij de huisartsen en verloskundigen van het Spectrum medisch centrum in Meppel Dit gezondheidscentrum ist helemaal gebaseerd op de visie van positieve gezondheid. Twee en half jaar geleden stonden zij aan de vooravond van een nieuw centrum en mocht ik een dag met hen op de hei zitten. Later ben ik tijdens een sessie in contact gekomen met een verloskundige die daar op een hele andere manier aan het werk is.

Onderweg van Meppel naar Utrecht stapt de voormalig directeur van een gezondheidscentrum in Nieuwegein in om het verhaal te vertellen over de nieuwe ontwikkelingen aldaar en vooral ook het mooie andere aanbod van ‘Welzijn op recept’. In Utrecht gaan we op bezoek bij een huisarts die niet alleen positieve gezondheid, maar ook preventie al heel lang geleden heeft omarmd en werkt aan ‘Preventie in de buurt’.

‘Indekerngezond’ is een nieuw project in Leidsche Rijn Centrum voor bewoners uit verschillende wijken. De projectleider van dit project vertelt iets over het creëren van ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven in de buurt op het gebied van leven en gezondheid, op het nemen van eigen regie. We rijden terug via Nijkerk waar ze in het gezondheidscentrum niet alleen anders werken, maar ook een andere manier van financieren, namelijk ‘Shared savings’ hebben gerealiseerd. Het belooft een mooie reis te worden met voor iedereen hopelijk weer nieuwe ontdekkingen en andere verhalen!

Lees ook het nieuwsbericht over de inspiratietour.

Gerelateerde items

’Positieve gezondheid: Als je buiten wilt winnen, dan moet je binnen beginnen’

Frederik Jaspers Faijer is fysiotherapeut en praktijkhouder van De Haere (Top Health Groe... Lees meer

Inspiratietour; dit doen we nóg een keer!

Na het succes van de eerste inspiratietour in het najaar van 2018 heeft Proscoop een twee... Lees meer

We gaan nóg een keer: inspiratietour, een andere kijk op gezondheidszorg

Bij Positieve Gezondheid staat de mens met een betekenisvol leven centraal. Wij merken da... Lees meer