Geplaatst op: 7 december 2020

‘We hebben elkaar per definitie nodig in de zorg’

Aan het woord is Rianne Runhaar, onze nieuwe adviseur sinds september. Rianne is een zeer ervaren projectleider met een achtergrond in de GGZ. In dit artikel maken we kennis met haar drijfveren en kwaliteiten.

Vertel eens iets over je studie en professionele achtergrond?

Rianne: ‘Tijdens mijn recent afgeronde studie heb ik onderzoek gedaan naar samenwerking tussen partijen in een wijk in Arnhem rondom burgers die worden getypeerd als ‘burgers met verward gedrag’. Deze burgers hadden een opeenstapeling van problemen wat resulteerde in een crisissituatie, zoals een suïcidepoging, crisisopname of een huisuitzetting. Hun verhalen boden veel inzichten in hoe situaties zich kunnen blijven herhalen en ‘uitzichtloos’ raken. Integrale samenwerkingsprojecten bieden veel mogelijkheden om de zorg rondom de burger beter te organiseren, waardoor de focus kan verschuiven van uitzichtloos naar een perspectief.
Mijn vorige baan was adviseur zorginnovatie voor een  regionale instelling beschermd wonen binnen de GGZ. Dat heb ik bijna tien jaar gedaan. Ik werkte projectmatig, frequent in samenwerking met andere partijen over diverse onderwerpen. Van organisatie transformatie richting WMO en WLZ tot het opstarten van een opleiding ervaringsdeskundigheid, implementatie van professionele ervaringsdeskundigheid tot het implementeren van Buurtcirkels (nieuw zorgconcept).’

Waarom koos je voor Proscoop?

‘Toen ik adviseur zorginnovatie binnen de GGZ was vertegenwoordigde ik zelf een organisatie en dat maakte mijn rol soms lastiger. Als adviseur van Proscoop kan ik integraler kijken en opereren vanuit een onafhankelijke positie. Dat beschouw ik als een meerwaarde en vind ik mooi om te doen. Ik werkte al enige tijd een aantal uren in dezelfde rol en ben sinds september in dienst. Ik ervaar veel bewegingsvrijheid om zaken op te pakken.. Bovendien vind ik het heel prettig dat we vanuit een team werken en altijd als koppel van twee adviseurs binnen een project werken. Dat biedt de mogelijkheid om samen te sparren.’

Wat ga je doen in het team van adviseurs?

‘Binnen het team worden de opdrachten onderling verdeeld. Ik besteed de meeste tijd aan het begeleiden van de ‘Regionale Taskforce Wachttijden GGZ’. Doel daarvan is het verkorten van de wachttijden voor behandeling binnen de GGZ. Een complex probleem want daarop zijn veel verschillende factoren van invloed. Het werkveld is onvoorspelbaar en is al enkele jaren bezig om de wachtlijsten aan te pakken, maar dat heeft nog niet tot concrete resultaten geleid. Ik merk dat de urgentie wel wordt gedeeld, dat is cruciaal om gezamenlijk vervolgstappen te zetten. De partijen zijn naast de Zorgverzekeraar, GGZ-behandelinstellingen, cliëntvertegenwoordiging, huisartsen en de gemeente vanuit het sociaal domein.’

Waar krijg je energie van in je werk?

‘Ik krijg energie van mensen ontmoeten en dat aspect mis ik in deze tijd van coronamaatregelen. Digitaal is heel functioneel, maar in de contacten met mensen mis je bepaalde signalen zoals lichaamstaal. Digitaal opstarten en inwerken vind ik ook best lastig, het gaat voor mijn gevoel langzamer. Op dit moment ben ik betrokken bij het maken van een regioanalyse voor een welzijnsorganisatie. Dat is planmatiger, concreter en daardoor in deze tijd gemakkelijker te plannen.

Ik ben blij dat er integraler wordt gekeken in de zorg, bijvoorbeeld ontwikkelingen zoals positieve gezondheid of de herstelbeweging in de GGZ. De bewustwording om over de grenzen van de organisatie heen te kijken en je als netwerk te organiseren rondom de patiënt/client neemt toe, maar botst ook omdat je elkaars concurrenten bent. Dat betekent dat je in die spagaat moet zoeken naar de gemene deler, want je hebt elkaar per definitie nodig. Als adviseur zoek ik naar deze gezamenlijkheid.’

Wat maakt voor jou een geslaagde dag?

‘Als ik het gevoel heb dat ik stappen zet en vooruitgang boek. De stappen zijn in deze periode anders dan normaal, maar het geeft me een goed gevoel als ik merk dat er voortgang in een proces zit. Ik vind het mooi als er dingen ontstaan en zaken op hun plek gaan vallen. Dan heb ik iets kunnen afronden en is de tijd rijp om een vervolgstap te zetten.’

Gerelateerde items

Werkbezoek aan Technologie en Zorg Academie in Ulft

Tijdens een werkbezoek op 4 november 2021 werden wethouders, bestuurders van zorgorganisa... Lees meer

Special ‘Digitale zorg’; interessante ontwikkelingen in de regio

Digitale middelen worden op verschillende manieren in de zorg ingezet. In de regio zijn m... Lees meer

GGZ Regioplan ‘Samenwerken en Verwijzen’ regio Apeldoorn-Zutphen

In de regio Apeldoorn-Zutphen werken vertegenwoordigers vanuit GGZ, verslavingszorg, huis... Lees meer