Sinds september 2018 is er een nieuwe samenwerking in de Achterhoek: Achterhoek Board. Deze samenwerking bestaat uit ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden uit de Achterhoek. Onder de Board vallen zes thematafels, waarin wordt samengewerkt aan de inhoud en de vertaling in concrete projecten. Doel is de Achterhoek sterker, slimmer, mooier, meer leefbaar, beter bereikbaar en gezonder te maken.
De Achterhoek is een uniek gebied met een grote potentie voor ontwikkeling. Sterke randvoorwaarden zijn de prachtige woon- en werkomgeving, de bloeiende en innovatieve economie en de cultuur van samenwerken en vertrouwen. De potentie zit in de versterking en verbreding van de Achterhoek als open innovatiesysteem, de ruimte voor experimenteren en in het verhogen van de kwaliteit van de leefomgeving zoals de woningen, het buitengebied en de bereikbaarheid.
Eén van de zes thematafels waarin wordt gewerkt aan het uitvoeren van deze visie is de Gezondste Regio. Deze tafel richt zich op vernieuwing en verbetering binnen zorg en welzijn, zodat de gezondheid van de Achterhoekse inwoners toeneemt. Het werkt aan een verschuiving naar slimmere zorg en het voorkomen van ziekten. Hiervoor zijn een aantal lange termijn doelen opgesteld:
Door te investeren in preventie kunnen we een groot aantal ziektes voorkomen, waardoor minder ingrijpen nodig is. Als we als samenleving een gezonde leefstijl (gezonde voeding, niet roken, matig met alcohol en voldoende bewegen) normaal te vinden, zal op de lange termijn minder zorg (ingrepen, medicijnen, hulpmiddelen) nodig zijn. Daarnaast biedt zorginnovatie de mogelijkheid voor slimme oplossingen zodat alle inwoners van de Achterhoek goede zorg kunnen blijven ontvangen. Denk aan zorg op afstand via de tablet en de ontwikkeling van een digitale, veilige, persoonlijke gezondheidsomgeving.
Proscoop, in de persoon van Arie Jongejan, maakt deel uit van de thematafel de Gezondste Regio. Binnen de thematafel zit de energie om projecten breed gedragen voorbereid en uitgevoerd te krijgen. Adviseur Welmoed Nijboer heeft zitting in de bijbehorende regiegroep voor preventie en het accounthoudersoverleg zorginnovatie. Daarnaast is zij (West-Achterhoek) samen met adviseur Wilma Nijenhuis (Oost-Achterhoek) aanspreekpunt in de regio.
Eén van de onderwerpen die we integraal gaan oppakken is data- en informatiemanagement. Samen met onder andere GGD, Santiz en gemeenten willen we data verbinden zodat we nog beter in beeld hebben hoe het ervoor staat in de Achterhoek op het gebied van gezondheid en meedoen.
Benieuwd wat de bestuurders van zorginstellingen, organisaties en gemeenten aan deze thematafel met elkaar bespreken? Je vindt hier meer informatie en de meest recente nieuwsbrieven.