Geplaatst op: 7 december 2019

Doktershuis Didam en werken vanuit Positieve Gezondheid

Het vraagt om een andere kijk en houding, wanneer een huisartsenpraktijk wil werken vanuit het concept ‘positieve gezondheid’. Positieve gezondheid stelt de patiënt centraal en gaat uit van de kracht van de patiënt. Wat kan wel voor de mens (de patiënt), in plaats van: wat kan niet.

Doktershuis Didam en Positieve Gezondheid

Huisartspraktijk Doktershuis Didam is al enige tijd bezig met het concept ‘positieve gezondheid’. De huisartsen kijken daarbij vooral naar de wens om patiënten, met hulp van het concept ‘positieve gezondheid’, meer in hun eigen kracht te zetten. Alle medewerkers van het Doktershuis hebben inmiddels meegedaan aan twee sessies rondom positieve gezondheid. Proscoop heeft deze sessies samen met Onze Huisartsen (faciliterende en ondersteunende organisatie van, voor en door aangesloten huisartsen in de regio Arnhem) verzorgd. Ook volgden huisartsen de training ‘Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’.

De komende weken ontvangen de patiënten van Het Doktershuis Didam een enquête. Daarna worden met enkele groepen patiënten focusgroepgesprekken gehouden rondom positieve gezondheid. Met de resultaten van de enquête en de gesprekken gaat Doktershuis Didam haar praktijk anders vormgeven. Met een brede kijk op de gezondheid van hun patiënten.

Rol Proscoop

Adviseurs van Proscoop begeleiden, stimuleren en enthousiasmeren zorg- en hulpverleners bij de implementatie van positieve gezondheid. In Didam verzorgden we samen met Onze Huisartsen de inspiratiesessies en helpen we bij de vervolgstappen: het opstellen van een plan van aanpak voor de verdere inbedding van het concept positieve gezondheid in de praktijk, ook vanuit de visie van de patiënt. Hierin vervult de adviseur de rol van onderzoeker.

Gerelateerde items

Lentebijeenkomst Eibergen Gezond: ‘Bomen over gezondheid’

Op dinsdag 5 april kwamen meer dan 40 professionals uit zorg, welzijn en gemeente samen i... Lees meer

‘Een nieuwerwetse werkweek met veel burgerparticipatie’

Een van de elementen van populatiegericht werken is burger centraal of burgerparticipatie... Lees meer