Geplaatst op: 8 november 2018

We gaan nóg een keer: inspiratietour, een andere kijk op gezondheidszorg

Bij Positieve Gezondheid staat de mens met een betekenisvol leven centraal. Wij merken dat zorgverleners geraakt en gemotiveerd zijn door Positieve Gezondheid en zoeken naar hoe zij dit in de dagelijkse praktijk vorm gaan geven. Proscoop ging daarom begin oktober met geïnteresseerde relaties langs mooie voorbeelden in het land. Om te inspireren, ideeën op te doen en het enthousiasme voor een andere aanpak in de gezondheidszorg te laten groeien.

  • ‘Het zijn de mensen die het doen, niet de regels en de protocollen’
  • ‘Mooi om te ervaren dat er huisartsen en anderen zijn die zo gemotiveerd en gedreven zijn om aan vernieuwing in de zorg te werken’

Inspiratietour; dit doen we nóg een keer!

De reizigers van de Inspiratietour waren enthousiast en het borrelde van ideeën om zelf aan de slag te gaan. Voor ons een goede aanleiding om nóg een keer een inspirerende tour langs mooie voorbeelden te organiseren. Bent u nieuwsgierig? Wilt u geïnspireerd worden? Hou dan onze website en nieuwsbrief in de gaten! Daar leest u wanneer de tweede tour plaatsvindt, wat de inspirerende plekken zijn die we gaan bezoeken en hoe u zich kunt aanmelden.

Inspiratietour; terugkijken naar de eerste reis

Dat het anders kan in de gezondheidszorg bleek bij het bezoek aan Spectrum Medisch Centrum Meppel. De mens staat hier centraal! Dat is de grote drijfveer. Het centrum – een voormalig bouwmaterialenhandel – is opgebouwd vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. De indeling en inrichting van het gebouw, houding en gedrag van medewerkers, het logo en de uitstraling. Er is een open, informele en uitnodigende sfeer. Het gebouw is prettig ingericht: zorg beneden, back office en kantine boven. Het is laagdrempelig, met veel sprankelende kleuren en voor verschillende doeleinden geschikt. Ook de organisatiestructuur in het centrum is duidelijk; er is geen hoofdhuurder of hoofdaannemer. Iedereen werkt er vanuit een intrinsieke motivatie. Er is geen overlegstructuur, maar wel een afspraak dat er op vaste tijdstippen dagelijks wordt gepauzeerd in de gezamenlijke kantine.

Mooi om het effect van de kracht van samenwerking om het anders aan te pakken in de zorg te ervaren op verschillende plekken. Na Meppel werden de reizigers tijdens de bustour geïnspireerd door Jan Joost Meijs, voormalig directeur van gezondheidscentrum De Roerdomp, over positieve gezondheid en Welzijn op recept. Daarna waren er in Utrecht twee mooie verhalen over hoe er wordt gewerkt in de huisartsenpraktijk en over een mooi voor en door bewonersinitiatief ‘Indekern gezond’. Tot slot bezochten we het gezondheidscentrum in Nijkerk waar iets werd verteld over een nieuwe vorm van financiering van de longzorg.
Beide bezoeken gaven nieuwe, verrassende inzichten in anders doen in de gezondheidszorg.

Anders denken, anders doen in onze regio

Proscoop merkt dat de interesse om anders over zorg te denken en anders te handelen
groeit, met de dynamiek om mens en positieve gezondheid meer centraal te stellen. Wij
juichen dit toe en willen daar waar mogelijk en nodig inspireren, enthousiasmeren,
ondersteunen en samenbrengen. Zo organiseren we netwerkbijeenkomsten,
inspiratiesessies, workshops en trainingen over anders denken, anders doen. En een tweede
inspiratietour.
Wilt u een bijeenkomst organiseren, dan helpen wij u graag daarbij. Neem contact op met
Chantal Walg, chantal.walg@proscoop.nl, telefoon 06-24430755.

 

 

Gerelateerde items

Jaarbericht Proscoop 2022

Het Proscoop jaarbericht 2022 is verschenen. Dit jaar stond in het teken van onze opgave om de sa... Lees meer

Samenwerken aan Positieve Gezondheid in Aalten

Op donderdag 29 september vond in Aalten de bijeenkomst ‘Samenwerken aan Positieve Gezond... Lees meer

Welzijn op Recept in beeld: videoserie om te delen

In 2020 is een start gemaakt met Welzijn op Recept in de Achterhoek en inmiddels zijn all... Lees meer