Ondervoeding bij ouderen komt vaak voor en wordt niet of onvoldoende gesignaleerd. In deze tijd, waarin het coronavirus om zich heen grijpt, is het nóg belangrijker dat ouderen voldoende, gezond en regelmatig eten en bewegen! Lastig, want juist nu staan thuiswonende ouderen er alleen voor en moeten zij zich zien te redden met minder fysieke sociale contacten. Ook de sociale ‘controle’ op eet- en drinkgedrag is weggevallen. Hoe kunt u digitaal ouderen helpen en ondervoeding ontdekken of beweging op gang brengen?
Kent u een mogelijk kwetsbare oudere, lees dan het overzicht van goedgevoedouderworden.nl met informatie en adviezen in Coronatijd. Blijf alert op voldoende voeding en beweging. Een goede voeding is, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie.
Op de site vindt u ook testen die u samen met een kwetsbare oudere kunt doen. De resultaten uit de test geven inzicht op eetgedrag, mogelijke ondervoeding en de mate van beweging.
Denk mee met kwetsbare ouderen en adviseer hen geen maaltijden over te slaan of minder te eten dan gewend. Verwijs naar hulp bij boodschappen en adviseer eiwitrijke producten: vlees, vis, gevogelte, melk en melkproducten, kaas, eieren, noten en pinda’s, sojaproducten en peulvruchten.
Als er sprake is van ondervoeding, is het – ook nu – mogelijk om advies op maat te krijgen van een diëtist. De diëtist gaat op zoek naar de mogelijkheden om, rekening houdend met de omstandigheden, voldoende en het juiste te blijven eten.
Bewegen is belangrijk. Voor het behoud van spieren en het soepel houden van gewrichten. Ook mentaal heeft beweging een positief effect, en dat is in deze tijd ook belangrijk.
Op TV zijn programma’s die beweegoefeningen voordoen, zoals MAX NL in Beweging, maar ook op youtube en internet is veel te vinden. Er zijn ook eenvoudige oefeningen te doen, zie hiervoor de afbeeldingen in bovenaan deze nieuwsbrief. Er is niet veel nodig om in beweging te blijven!
In de regiegroep Ondervoeding kwetsbare ouderen Apeldoorn werken sociaal en medisch domein nauw met elkaar samen, zodat de kans op signalering en aanpak van ondervoeding wordt vergroot. Zij hebben een zorgpad en signaleringskaart ontwikkeld. Die maken onderdeel uit van het zorgprogramma kwetsbare ouderen Huisartsen Regio Apeldoorn (HRA).