Geplaatst op: 21 oktober 2021

Lokaal oncologienetwerk Lelystad-Dronten gaat van start

Op 30 september 2021 kwamen zo’n 50 professionals uit zorg en welzijn bij elkaar voor de startbijeenkomst voor het lokale eerstelijns oncologienetwerk in regio Lelystad-Dronten. Het doel van de avond was om (zorg)professionals uit de regio met elkaar in contact te brengen voor het vormen van een lokaal oncologienetwerk. Samen met andere initiatieven wordt op deze manier de zorg voor kankerpatiënten voor, tijdens en ná ontslag uit het ziekenhuis beter georganiseerd en kunnen patiënten en zorgverleners het aanbod in hun eigen omgeving beter vinden.

Dagvoorzitter Janneke Sparreboom (voorzitter van inloophuis Passie) opende de bijeenkomst met een korte introductie. Daarna vertelde Sietske van der Veldt, oncologieverpleegkundige en kwartiermaker oncologische netwerkzorg bij Allerzorg/Care for Cancer, over de landelijke ontwikkelingen, waaronder de taskforce cancer survivorship care, het nationaal actieplan kanker en leven en de verwijsgids kanker van IKNL.

Belang vorming oncologienetwerk

Vervolgens nam Debby van Dijk het stokje over. Als screeningsconsulent oncologische nazorg bij het St. Jansdal, verkent zij met de patiënt de behoeften aan ondersteunende zorg voor, tijdens of na de medische behandeling. Ook verwijst ze patiënten door naar passende (specialistische) ondersteunende zorg in de regio. Door de recente uitbreiding van het verzorgingsgebied van het St. Jansdal met Lelystad en Dronten, moet de samenwerking met eerstelijns professionals nog worden opgebouwd. De vorming van een oncologienetwerk voor Lelystad-Dronten is daarbij een belangrijke stap.

Voldoende aanbod in de regio

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er een breed aanbod voor (na)zorg beschikbaar is in de regio. Zorgprofessionals weten elkaar alleen nog onvoldoende te vinden en ook voor de patiënten is niet altijd duidelijk bij wie ze waarvoor terecht kunnen. Zo bleek ook uit het ervaringsverhaal van Joke van Kesteren uit Lelystad. Tijdens de bijeenkomst deelde zij haar ervaringen met oncologische (na)zorg. Zij kreeg gedurende haar behandeltraject met tientallen zorgverleners vanuit verschillende disciplines te maken. Haar verhaal onderstreept dat het voor patiënten écht een zoektocht is om passende (na)zorg te vinden.

Best practices

Overal in Nederland bestaan inmiddels kleinere en grotere oncologienetwerken. Met twee filmpjes zoomden we in op twee lokale oncologienetwerken elders in het land. Wouter Hoelen (oncologiefysiotherapeut) nam de aanwezigen mee in de visie achter Onco in Balans en Angela Schokker (diëtist) vertelde over de meerwaarde van Oncologienetwerk Zwolle e.o. en wat het haar als diëtist oplevert.

Kennismaking en start vorming van het lokale netwerk

Tijdens het tweede deel van de avond maakten zorgverleners kennis met andere professionals in hun gemeente. Na een voorstelronde verkenden de deelnemers wat de succesfactoren zijn voor het te vormen netwerk. De input vanuit de subgroepen wordt meegenomen in het vervolg. Alle aanwezigen hebben zich aangemeld voor het netwerk. Daarnaast zijn er aanmeldingen voor het kernteam met kartrekkers. Het streven is om voor eind van dit jaar weer met alle deelnemers van het netwerk bijeen te komen.

Aanmelden of meer weten over het oncologienetwerk?

Karlijn de Vries, adviseur van Proscoop begeleidt het kernteam, wat de komende periode verder wordt vormgegeven. Heeft u vragen of wilt u zich aansluiten bij het netwerk? Neem contact met haar op.

Gerelateerde items

Praat jij mee over de zorg in jouw regio?

De zorg voor jong en oud in Nederland gaat veranderen. Ook in de regio rondom Zwolle word... Lees meer

Slimme Zorg Estafette 2023: ‘Werken aan de gezondste regio Achterhoek, doe je samen’

Wat gebeurt er als je als regio samenwerkt, niet alleen binnen de zorg, maar ook met welz... Lees meer

Infographic resultaten Welzijn op Recept in de Achterhoek

Welzijn op Recept: meer kleur in het leven van inwoners

Welzijn op Recept wor... Lees meer