Geplaatst op: 28 oktober 2019

Masterclass: een inspirerende start met persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg inbedden in uw dagelijkse praktijk, waar begint u? Hoe betrekt u uw collega’s? Hoe laat u aan uw patiënten zien dat u waarde hecht aan persoonsgerichte zorg? Hoe krijgt positieve gezondheid een plek? Als persoonsgerichte zorg en positieve gezondheid u als ondernemende zorgverlener raakt, wilt u hiermee beginnen. Maar hoe worden de eerste stappen gezet? Vanuit deze vragen organiseerde Proscoop op 10 oktober een Masterclass ‘Ondernemend in persoonsgerichte zorg’.

Eye opener

Donderdag 10 oktober ontmoetten vijfentwintig betrokken en bevlogen zorgprofessionals elkaar in Zutphen. De ambitieuze deelnemers gingen de diepte in en ook daadwerkelijk aan de slag. Louis Overgoor (Bettery Institute) startte met een inspirerend en interactief presentatie over de beweging naar Gezondheid en Gedrag, in plaats van werken vanuit Ziekte en Zorg. Met aansprekende voorbeelden nam hij de aanwezigen mee om het echt Anders te gaan Doen. De stap van Anders Doen lijkt groot, maar is dat wel zo? Een goeie start is te maken door zelf klein beginnen te beginnen, mensen op ideeën te brengen en te enthousiasmeren en krachten in het team te kennen en gebruiken.
Dat De Zorgondernemersscan een handig middel is om deze start te maken, maakte Rudie van den Berg (Proscoop) duidelijk. Het was voor de deelnemers aan de masterclass een eye-opener hoe makkelijk aan de hand van deze scan met elkaar – of in een team – het gesprek wordt gevoerd. Een gesprek over de eigen rol in de onderneming/praktijk, hoe kwaliteiten van teamleden gebruikt kunnen worden en welke rol (die van ‘pionier’ of ‘verbinder’) belangrijk is om stappen te zetten. Met De Zorgondernemersscan ontstaat (meer) zicht op waar krachten en kwaliteiten binnen het team én binnen de praktijk liggen.

Fictieve praktijk, echt plan

De deelnemers omschreven een fictieve praktijk en vanuit dit gegeven werd een stappenplan gemaakt. Dit alles vanuit de centrale vraag ‘Wat onderneem je om stappen te maken naar persoonsgerichte zorg?’. Samen werd er een plan van aanpak gemaakt; wat zijn de te nemen stappen, hoe organiseer je positieve gezondheid, wat doe je, wie worden daarbij betrokken en hoe inspireer je anderen?

Het was een inspirerende masterclass. De ondernemende deelnemer had vooral zelf een groot aandeel in hoe persoonsgerichte zorg in de eigen dagelijkse praktijk kan worden aangepakt. De masterclass werd afgesloten met concrete handvatten. De deelnemers vonden de masterclass ‘grensverleggend’, ‘inspirerend’, ‘nieuw perspectief’, ‘andere kijk/mindset’ en ‘kansen zien’.
Met positieve energie en concrete plannen gingen de deelnemers huiswaarts.

Meer informatie

De Masterclass ‘Ondernemend in persoonsgerichte zorg’ werd georganiseerd door De Gezonde Praktijk van Proscoop. Heeft u interesse in de onderwerpen uit deze masterclass? Neemt u dan contact op met Rudie van den Berg.
Lees ook meer over het incompany workshop- en ander aanbod De Gezonde Praktijk of download folder De Zorgondernemersscan

 

Gerelateerde items

Adviseur Welmoed Nijboer, Proscoop: ‘Niet ziek, wel zijn’

Zoals de meeste mensen ben ook ik enthousiast over concepten als ‘burger centraal’ en ‘po... Lees meer

Samen langer gelukkig en gezond leven in de Achterhoek

Een groot aantal partijen, verenigd in Thematafel Gezondste Regio van 8RHK ambassadeurs, ... Lees meer

Regiobeeld geeft inzicht in kansrijke thema’s voor regio Zwolle

In opdracht van de Regionale Zorg Alliantie (RZA) Zwolle heeft Proscoop een regiobeeld on... Lees meer