Geplaatst op: 15 april 2021

Meekijkconsulten voor het eerst landelijk in beeld gebracht

Meekijkconsulten bieden de huisarts een praktisch hulpmiddel om snel te overleggen met een medisch specialist. Het rapport van Proscoop geeft voor het eerst inzicht in de landelijke initiatieven voor het meekijkconsult en de voor- en nadelen van de diverse methoden. Adviseur Maaike Rijpma van Proscoop vertelt: “de samenwerking tussen beide disciplines past bij de Juiste Zorg Op de Juiste Plek-trend. Het meekijkconsult begon fysiek, maar dat bleek onvoldoende praktisch. Beeldbellen lost dit voor een belangrijk deel op.” 
Lees het gehele interview in De Eerstelijns >

Beeldbellen
Het grote pluspunt van een meekijkconsult via beeldbellen is dat de medisch specialist de patiënt en de non-verbale aspecten van de communicatie ziet. Hierbij speelt wel of de vraag acuut is, dan blijft een telefonisch consult handig. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid van digitale consultatie. Uit het onderzoek blijkt deze werkwijze constructief. Zowel de huisarts als de medisch specialist kunnen het consult op een zelfgekozen moment plannen.

Voordelen
Het voordeel voor de medisch specialist is dat de minder complexe zorgvragen in de eerste lijn blijven, het scheelt dus onnodige verwijzingen. Hierdoor ontstaat in de ziekenhuizen meer ruimte voor complexere zorgvragen. De huisarts leert van de input die de medisch specialist biedt en heeft voor bepaalde vragen na verloop van tijd geen consultatie meer nodig.

Samenwerken
Door de inhoud van dit rapport beschikbaar te stellen voor een breder publiek hopen we andere organisaties en regio’s te inspireren met deze manier van samenwerken tussen eerste en tweede lijn en het verbeteren van de zorg aan de slag te gaan.

Wilt uw organisatie ook aan de slag met het meekijkconsult of wilt u meer informatie? Neem contact op met Maaike Rijpma.

Gerelateerde items

Praat jij mee over de zorg in jouw regio?

De zorg voor jong en oud in Nederland gaat veranderen. Ook in de regio rondom Zwolle word... Lees meer

Slimme Zorg Estafette 2023: ‘Werken aan de gezondste regio Achterhoek, doe je samen’

Wat gebeurt er als je als regio samenwerkt, niet alleen binnen de zorg, maar ook met welz... Lees meer

Infographic resultaten Welzijn op Recept in de Achterhoek

Welzijn op Recept: meer kleur in het leven van inwoners

Welzijn op Recept wor... Lees meer