Geplaatst op: 30 augustus 2018

Minister Hugo de Jonge op werkbezoek in Hoogeveen

Maandag 20 augustus bezocht minister Hugo de Jonge Hoogeveen. Hij maakte kennis met diverse welzijnsprojecten op het gebied van ouderen- en mantelzorg. Op verzoek van brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland was het bezoek voorbereid door Stichting Welzijnswerk Hoogeveen.

Voorzitter Marijke Vos hierover: ‘In Hoogeveen zijn een aantal aansprekende voorbeelden van de samenwerking tussen welzijn en zorg waarvan wij het belangrijk vinden dat de minister er kennis van neemt.’

Integrale samenwerking keten ouderenzorg

De minister ontmoette vrijwilligers en deelnemers van de Dagontmoeting-plus, mantelzorgers en Mantelzorg-Vitaal. Professionals uit welzijn en zorg, en vrijwilligers vertelden over hun ervaringen. Een cliënt en zijn mantelzorger demonstreerden hulprobot ‘Tessa’. Een belangrijk onderdeel in het werkbezoek was de integrale samenwerking rondom ouderenzorg. Wethouder Slomp lichtte de visie en het ontstaan van deze samenwerking voor kwetsbare ouderen en mantelzorgers toe.
Huisartsenzorg Drenthe (HZD), een huisarts, thuiszorgmedewerkers van Icare en sociaal werkers vertelden over de dagelijkse praktijk, de werkwijze en het belang daarvan voor deze doelgroepen. De ontwikkeling van dit project is mogelijk gemaakt dankzij investeringen van gemeente Hoogeveen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Dit Hoogeveense voorbeeld krijgt navolging in de rest van Drenthe, waar soortgelijke samenwerkingen totstandkomen. De integrale aanpak sluit aan bij het landelijke programma ‘Langer Thuis’.

Unieke samenwerkingsvormen

De minister was onder de indruk van deze unieke samenwerkingsvorm die alleen door het onderlinge vertrouwen van de partijen en een sterke regie kan slagen.

Proscoop

De aanpak voor Integrale Ouderenzorg heeft zich onder projectleiderschap van Proscoop ontwikkeld dankzij de enthousiaste inzet van de betrokken partijen in Hoogeveen. Alle huisartsenpraktijken in de gemeente Hoogeveen doen mee aan dit project. Samen met de HZD promoot Proscoop Integrale Ouderenzorg ook in andere gemeenten in Drenthe.

Gerelateerde items

Praat jij mee over de zorg in jouw regio?

De zorg voor jong en oud in Nederland gaat veranderen. Ook in de regio rondom Zwolle word... Lees meer

Slimme Zorg Estafette 2023: ‘Werken aan de gezondste regio Achterhoek, doe je samen’

Wat gebeurt er als je als regio samenwerkt, niet alleen binnen de zorg, maar ook met welz... Lees meer

Infographic resultaten Welzijn op Recept in de Achterhoek

Welzijn op Recept: meer kleur in het leven van inwoners

Welzijn op Recept wor... Lees meer