Geplaatst op: 29 januari 2019

Netwerkbijeenkomst Gezond Ouder worden in de gemeente Renkum

Donderdagavond 24 januari vond in Renkum de netwerkbijeenkomst “Gezond Ouder worden in de gemeente Renkum” plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de regionale ondersteuningsstructuur (ROS) Proscoop. Zo’n 50 enthousiaste zorgprofessionals uit zorg- en welzijn gingen aan de slag met vragen over samenwerking.

gezond oud RenkumNa het welkomstwoord van wethouder Leonie Rolink volgde een korte inventarisatie door Proscoop over de wensen, behoeften en uitdagingen m.b.t. de onderlinge samenwerking. Daarna nam Chantal Walg (adviseur Anders Gezond) de aanwezigen mee in ‘gezond centraal: een ander verhaal’. De buurtsportcoaches gaven vervolgens een kijkje in hun aanbod op het gebied van sport en gezondheid bij ouderen, waarna adviseur van Proscoop Karin van der Steen de deelnemers inzicht gaf in de populatie ouderen in de gemeente.

Na de presentaties gingen de deelnemers in vier gebiedsgroepen (Renkum/Heelsum, Oosterbeek, Doorwerth/Heveadorp, Wolfheze) aan de slag met vragen over samenwerking. Centraal stonden de vragen: wat is er al, wat missen we, wat hebben we nodig?

De avond werd afgesloten met een plenaire terugkoppeling. Hier kwam naar voren dat er bij alle aanwezigen behoefte is aan een beter inzicht in ‘de sociale kaart’. Er zijn veel goede initiatieven, maar ze zijn niet allemaal bekend. Het platform ‘Sterk Renkum’ wordt niet goed genoeg gebruikt. Maar ook blijkt er behoefte te zijn aan ‘’ live’’ contact in bijeenkomsten. Elkaar kennen, ervaringen kunnen uitwisselen en wensen op het gebied van samenwerking en netwerkvorming met elkaar delen, is de basis voor een goede samenwerking.

Gezond oud Renkum

Zowel de gemeente als Proscoop kijken terug op een geslaagde avond. Onder zorg- en welzijnsprofessionals blijkt behoefte te zijn aan verbinding en verbetering van de samenwerking. Adviseur Monique Schmidt: ”Het was mooi te zien dat de verbinding letterlijk gedurende de bijeenkomst ontstond. Hier werden enthousiast ervaringen, wensen maar ook de uitdagingen gedeeld en is zeer veel informatie opgehaald. Dat de wethouder tijdens haar slotwoord een uitnodiging tot vervolg gaf, geeft aan dat we op de goede weg zijn.“

Met deze eerste bijeenkomst is goede een basis gelegd  om de samenwerking  “Gezond Ouder worden in de gemeente Renkum” verder uit te bouwen. Momenteel wordt de opbrengst uitgewerkt. Deze wordt binnenkort gedeeld met de aanwezigen.

 

De bijeenkomst was een samenwerking tussen Proscoop en de gemeente Renkum.

Logo Renkum

Gerelateerde items

Wat de ROS’en kunnen betekenen op werkthema’s van het Integraal Zorg Akkoord

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afspraken met een groot aanta... Lees meer

Professionals in zorg- en sociaal domein enthousiast over wandelen in Positieve Gezondheid

Op 26 oktober hebben we samen met 15 Drentse enthousiastelingen die méér willen met P... Lees meer

Ruim 100 zorgprofessionals volgden webinar ‘Kanker en Vermoeidheid’

Op 10 november volgden zo’n 100 zorgprofessionals het webinar rondom het thema ‘Kanker en... Lees meer