Geplaatst op: 9 september 2022

Oncologienetwerk Apeldoorn: Borstkanker en keuzes

Op 14 juni vond vanuit het Oncologienetwerk Apeldoorn een fysieke bijeenkomst plaats in Ugchelen. Het was een mooie avond met interactie tussen persoonlijke ervaring van de patiënt, de kennis en kunde vanuit de specialisten en verpleegkundigen vanuit het Gelre en dat wat het eerstelijns netwerk kan toevoegen aan het genezingsproces van iemand met borstkanker. 

De bijeenkomst kende een vol programma. Aan de hand van een patiëntreis, vooraf opgenomen filmpjes en de patiënte in zaal aanwezig, bespraken we keuzes die de patiënt mogelijk heeft op het moment dat er borstkanker wordt geconstateerd.

Oncologen van Gelre Ziekenhuizen Sieneke Hiddink en Marieke Bolster, plastisch chirurg Eveline Bijlard in het Forum en oncologieverpleegkundigen Lisette Goudbeek en Marianne van der Steeg gaven een update over ‘hoe gaat het op de mammacarepoli’. Met de leden van het eerstelijns oncologienetwerk Apeldoorn, Judith Maas van StapNu én met de patiënte bespraken we: waar loop je eigenlijk tegen aan als je keuzes moet maken rondom borstkanker, rondom eigen regie, rondom samenwerking tussen eerste en tweede lijn? Hoe ondersteun je de patiënt in eigen kracht?

Luisteren en kijken

De meer dan 60 aanwezigen kregen bij binnenkomst in de zaal ook een ‘observatieformulier’ mee, om hen te stimuleren met andere ogen en oren naar de patiëntervaringen te luisteren en kijken. De observatievragen waren afgeleid van de zes pijlers van positieve gezondheid

De vragen varieerden van Lichaam & proces: Slapen, eten, bewegen, fit, hoe is dit tijdens de verschillende fases in de reis van de patiënt? tot Kwaliteit van leven & regie: Kan de patiënt het leven aan? Wie heeft de regie? De patiënt, de behandelaar, mantelzorger, gezin?

Oncologienetwerk

De avond was voorbereid door leden van het oncologienetwerk Apeldoorn (Karen Keus Jansen, Marike Robbers, Dionne van Rooij, Natasja Bourgonje), in samenwerking met de oncologieverpleegkundigen Lisette Goudbeek en Marianne van der Steeg. Rudie van den Berg (adviseur Proscoop) fungeerde als aanjager en avondvoorzitter.

Meer weten of vragen?

Heeft u vragen over dit netwerk of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Karen Keus Jansen, voorzitter Oncologie Netwerk Apeldoorn, of Rudie van den Berg, adviseur Proscoop.  rudie.vanden.berg@proscoop.nl

Gerelateerde items

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de re... Lees meer

Veel belangstelling voor Webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld

Maandag 20 juni jl. volgden bijna 250 mensen het webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld.... Lees meer

Doorbraak professionaliseringslag oncologiezorgnetwerken in de regio

Meer dan 800.000 mensen in Nederland leven met na de diagnose kanker.  Hoewel een groot d... Lees meer