Geplaatst op: 13 april 2021

Online CenteringZorg voor Eritrese zwangere vrouwen

Speciaal voor Eritrese zwangere vrouwen is er de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan online groepsgewijze ondersteuning. De vrouwen komen in totaal tien keer bijeen en praten met elkaar over thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte die voor hen relevant zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over wie ze kunnen bellen als ze vragen hebben of als de bevalling begint. Ook komen thema’s als huiselijk geweld en besnijdenis aan bod.

Eritrese zwangeren spreken vaak nog geen Nederlands, ze weten nog weinig van de Nederlandse cultuur en geboortezorg, en het verschil met hun eigen land is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg: zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld zijn en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen.

De overstap naar online

Centering-verloskundige Anne Bedaux en co-begeleider en culturele mediator Amy Welde Selase bieden sinds enkele jaren groepsgewijze verloskundige zorg aan Eritrese zwangere vrouwen in Amsterdam. Vanwege corona stapten ze over op online, wat opmerkelijk goed liep. Ze kunnen nu Eritrese zwangere vrouwen uit het hele land bereiken en de vrouwen zelf kunnen makkelijker meedoen doordat ze niet hoeven reizen. Het koppel won hiermee vorig jaar de Avicenna-prijs 2020: een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgeloofd aan een project, dat een bijzondere bijdrage levert aan het verbeteren van de gezondheid van mensen met een migratieachtergrond in Nederland.

Effect van de groepen

De Eritrese vrouwen krijgen met deze sessies heel veel nieuwe informatie. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op hun bevalling, maar weten ze ook waar een consultatiebureau voor dient en waar ze met klachten of hulpvragen terecht kunnen. Een mooie bijkomstigheid is het netwerk dat ze hiermee opbouwen. Het voelt veilig in de groep omdat ze in hun eigen taal kunnen spreken met vrouwen uit hun eigen land. De bijeenkomsten leiden tot meer verbondenheid en ze spreken elkaar ook in een groepsapp.
Benieuwd hoe een bijeenkomst verloopt? Lees het korte interview met Anne Bedaux

Cliënten aanmelden

In 2021 start er elke maand een nieuwe groep. Deelname is gratis en is aanvullend op de verloskundige zorg die een cliënt al ontvangt. Heeft u een Eritrese zwangere die wil aansluiten bij een groep? Meld haar dan aan door een e-mail met haar voornaam en telefoonnummer te sturen naar CPEritrea@gmail.com . De zwangere wordt gebeld, krijgt toelichting in Tigrinya, en wordt met haar toestemming definitief aangemeld.

Meer informatie

Gerelateerde items

Op naar een kansrijke toekomst voor alle kinderen in de gemeente Epe

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans o... Lees meer

Arnhem Kansrijke Start – Geitenkamp krijgt eigen consultatiebureau

Op 3 januari gaat het consultatiebureau in de Geitenkamp van start. Dit is een nieuwe loc... Lees meer

Kansrijke Start Brummen: gelijke kansen voor alle kinderen in Brummen

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans o... Lees meer