De afgelopen jaren is er in de Achterhoek intensieve samenwerking tussen alle partners in de ouderenzorg. Er is blijvend extra aandacht nodig om gezond ouder te worden in de Achterhoek. Het aantal ouderen neemt toe en het aantal kwetsbare ouderen, waaronder mensen met dementie, blijft langer thuis wonen. Het recent uitgebrachte Regiobeeld en Regiovisie Achterhoek geeft hier onderbouwing voor. De zorgen, maar ook de extra aandacht om gezond ouder te worden, maakt dat een vernieuwd programma voor en door ouderen; ‘Veerkracht in de Achterhoek’ noodzakelijk is in de Achterhoek.
De gezamenlijke ambitie programma ‘Veerkracht in de Achterhoek’: ‘Gezamenlijk en in samenspraak met (vertegenwoordigers van) de ouderen zelf, te bevorderen dat de ouderen in de Achterhoek vanuit veerkracht om kunnen gaan met veranderingen die passen bij het ouder worden. Als veerkracht en/of eigen regie tijdelijk of in een glijdende schaal afneemt, is er de juiste ondersteuning op het juiste moment.’
Het programma is gestoeld op de belangrijke pijlers, het gedachtengoed van Positieve gezondheid en samenhang tussen alle domeinen. Een samenvatting van de vijf speerpunten:
Lees hier het hele Programma Veerkracht
Het Programma Veerkracht wordt, voor het eerst Achterhoekbreed, uitgevoerd door de partners in het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek. Er is ruimte om binnen de samenwerkingsstructuur nieuwe ontwikkelingen bij de kop te pakken. Partijen bouwen voort op alles wat er al is. Als er thema’s overlappen met andere initiatieven wordt de verbinding gezocht. De uitvoering van het programma vindt waar mogelijk lokaal plaats.
Voor de brede aanpak en uitvoering hebben de verschillende netwerken rondom ouderen in de Achterhoek de krachten gebundeld. Zij gaan samen verder als Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek. Partners in dit netwerk helpen en inspireren inwoners in de Achterhoek bij veranderingen die passen bij het ouder worden. Door een krachtige samenwerking krijgt het programma Er wordt hard gewerkt aan een informatieve website. Het netwerk heeft inmiddels een eerste nieuwsbrief uitgegeven om informatie uit te wisselen en de contacten te onderhouden.
De rol van Proscoop is betrokken bij de doorontwikkeling van dit netwerk in de Achterhoek door ondersteuning van Lokaal Samenwerken, zoals het maken van uitvoeringsplan en monitoringsplan.
Ouderenzorg organiseren we samen en op basis van goede regiobeelden helpen onze adviseurs partijen binnen en buiten de eerste lijn met elkaar te verbinden en de dialoog te faciliteren. Zo ontstaat een gezamenlijke visie van lokaal en regionaal gezondheidsbeleid. Proscoop begeleidt en adviseert partijen bij deze gezamenlijke aanpak.