Geplaatst op: 14 januari 2021

Rapport Meekijkconsult: welke methode past het best bij uw organisatie?

Het meekijkconsult is een methode waarbij de eerste en de tweede lijn samenwerken om kwalitatief hoogstaande zorg dichtbij de patiënt te leveren tegen lagere kosten. De patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis voor een consult, maar wordt alleen doorverwezen wanneer dit echt nodig blijkt. De expertise van een medisch specialist in de eerste lijn voorkomt onnodige verwijzingen. Hierdoor wordt de druk op de ziekenhuiscapaciteit verlaagd en wordt minder complexe zorg steeds vaker dichtbij de patiënt georganiseerd.

Adviseur Maaike Rijpma: “Dit rapport is gemaakt voor een regionaal samenwerkingsverband van huisartsen, medisch specialisten en zorgverzekeraar. Het rapport is een bundeling van landelijke initiatieven en diverse meekijkconsultmethoden met bijbehorende voor- en nadelen. Door de inhoud beschikbaar te stellen voor een breder publiek hopen we andere organisaties en regio’s te inspireren met deze manier van samenwerken tussen eerste en tweede lijn en het verbeteren van de zorg aan de slag te gaan. Samen zetten we ons in voor de juiste zorg op de juiste plek. ”

Landelijke ontwikkelingen

Overal in het land wordt er gewerkt aan een betere samenwerking tussen de eerste en tweede lijn om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, de zorg betaalbaar te houden en het werkplezier te vergroten. In diverse regio’s in het land zijn afgelopen jaren meerdere initiatieven geweest op het gebied van het meekijkconsult, een aantal resultaten van deze projecten wordt in het rapport beschreven.

Wilt uw organisatie ook aan de slag met het meekijkconsult of wilt u meer informatie? Neem contact op met Maaike Rijpma.

Gerelateerde items

Digitale praktijkmiddag over SOLK bij kinderen en jongeren

Veel zorg- en welzijnsprofessionals vinden de zorg voor kinderen of jongeren met Somatisc... Lees meer

Regionale beweging Positief Gezond IJsselland

In de regio IJsselland zijn verschillende partijen bezig met Lees meer