Geplaatst op: 28 oktober 2021

Achterhoek Gezond: van onschatbare waarde voor gezonde leefstijl 

Zorgprofessionals slaan samen met Proscoop hun handen in één in ‘Achterhoek Gezond’. Wist u dat er steeds meer ouderen en juist minder jongeren zijn in de Achterhoek? Veel inwoners hebben te kampen met chronische aandoeningen. Betere organisatie van gezond leven, met als uitgangspunt Positieve Gezondheid, is nu actueel. De Achterhoekse Courant schreef er een artikel over. 

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn 

‘Als je maar gezond bent’. In geval van tegenspoed in je leven heb je deze uitspraak vast eens gehoord. Gezondheid is zoveel meer dan de afwezigheid van ziekte of beperkingen. Niet iets wat je toevallig ten deel valt. Binnen gezondheid spelen zaken als erfelijkheid en aanleg een rol. Deze factoren zijn vaak weinig te beïnvloeden. Achterhoek Gezond zet de mens centraal en niet de ziekte en richt zich op de wel-beïnvloedbare factoren zoals: 

  • Gezondere keuzes maken 
  • Eigen regie behouden 
  • Sociaal leven en beweging 
  • Lekker in je vel zitten 

Uitdaging voor de toekomst 

Hoogwaardige zorg bieden aan iedereen, vandaag, morgen en in de toekomst. Hier ligt een uitdaging: want de oudere bevolking neemt toe en het aantal jongeren neemt af in de Achterhoek. Hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen zijn aan de orde van de dag. Dit vraagt om een vernieuwende aanpak: hoe kunnen wij ziekte en/of beperkingen voorkomen? 

Wat doet Proscoop? 

Proscoop slaat samen met zorgorganisaties, ondernemers, overheden, zorgverzekeraars, GGD Noord- en Oost-Gelderland en Zorgbelang de handen ineen voor dit regionale samenwerkingsverband. Achterhoek Gezond richt zich, samen met de burgers, onder andere op vernieuwing en betere organisatie van de zorg. Een gezond en langer leven staat centraal, maar ook slimmere financiering van gezondheid, preventie en zorg. Achterhoek in Beweging en Achterhoek Rookvrij helpen inwoners, sportclubs en werkgevers op weg naar een gezondere leefstijl binnen deze samenwerking.  

80 rookvrije plekken in 80 dagen 

Ieder kind laten opgroeien in rookvrije omgeving. Iedere roker, die wil stoppen, krijgt daarvoor de kans. Achterhoek Rookvrij helpt daarbij. Zo’n 20 Achterhoekse organisaties doen mee aan de Rookvrij Challenge: in 80 dagen 80 rookvrije plekken. Maar daarmee zijn wij er nog niet, help daarom mee de Achterhoek rookvrij te maken. Heb jij of, iemand in je omgeving, hulp nodig hierin? Kijk dan op de website van Achterhoek Rookvrij 

Meer weten over Achterhoek Gezond?

Onze adviseurs van het regioteam Achterhoek vertellen u graag meer over dit samenwerkingsverband en over andere projecten in de regio.  

Gerelateerde items

Flevoland Gezond & Wel: samen krachtig(er) inzetten op preventie in Flevoland

Een betere gezondheid van alle Flevolandse inwoners en het zo veel mogelijk voorkomen van... Lees meer

RIVM: “Alliantie Drentse Zorg met Ouderen goed voorbeeld van betrekken van cliënten”

Rolverdeling, verbinding en cliëntvertegenwoordiging binnen Netwerken Integrale Ouderenzo... Lees meer

Duidingsessie regiobeeld GGZ Drenthe: een terugblik met cijfers

Maar liefst 38 Drentse zorgprofessionals deden op 12 januari 2023 m... Lees meer