Populatiemanagement eerstelijnsgezondheidszorg in Arnhem

Populatiemanagement Eerstelijns Gezondheidszorg Regio Arnhem in Model (Pelgrim) is onderdeel van het landelijke VWS-programma proeftuinen ‘Betere zorg minder kosten’ en richt zich op twee projecten: ‘Bewegingsapparaat’ en ‘Goed thuiskomen’.

Meten van resultaten interventies

Het project ‘Bewegingsapparaat’ beoogt door de introductie van een kaderarts bewegingsapparaat in Duiven/ Westervoort de zorg dicht bij huis te organiseren en verlaging van zorgkosten te realiseren. Als onderdeel van dit project ontvangen ruim 100 patiënten een vragenlijst per e-mail om hun ervaringen met de kaderarts te meten.

Het project ‘Goed thuiskomen’ in Malburgen werkt aan een betere afstemming na ontslag uit het ziekenhuis voor patiënten van 65 jaar en ouder. Om de ervaringen van de ouderen te meten, interviewt Zorgbelang Gelderland 45 ouderen over hun behandeling.

Rol Proscoop

In de stuurgroep van Pelgrim zijn Menzis, huisartsenzorg Arnhem, Zorgbelang Gelderland en Proscoop vertegenwoordigd. Proscoop heeft een actieve rol bij het ‘Meten en evalueren’ van de twee projecten ‘Bewegingsapparaat’ en ‘Goed thuiskomen’.
Met dit project verbinden we de praktijk, het beleid en de wetenschap met elkaar. Patiëntervaringen, kosten en kwaliteit (de zogenaamde ‘triple aim’) zijn de uitkomstmaten voor beide interventies. Verder kijken we wat in het proces bijdraagt aan succesvolle implementatie. We stemmen onze regionale metingen af met de landelijke metingen van het RIVM.

Gerelateerde items

Platform leefstijlcoaches Arnhem – bijeenkomst met workshops

Na het succes van de eerste platformbijeenkomst voor leefstijlcoaches in Arnhem, organiseert het ... Lees meer

Ondersteuning aan kwetsbare (potentiële) ouders bij kinderwens in Arnhem

In de gemeente Arnhem worden kwetsbare vrouwen en mannen ondersteund om bij een kinderwen... Lees meer

Alfabetisme en gezondheid

Laaggeletterden gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis en maken minder gebruik van... Lees meer