Geplaatst op: 3 februari 2020

Positieve gezondheid krijgt voet aan Flevolandse wal

Ruim 200 professionals afkomstig uit de wereld van gezondheid, welzijn, gemeenten, instellingen, politiek en bestuur waren donderdag aanwezig in De Pijler in Lelystad. Daar vond de tweede regionale bijeenkomst plaats om kennis en inspiratie op te doen over Positieve Gezondheid.

WEL in Flevoland

In het congrescentrum in Lelystad werd na het openingsoptreden van theatergroep Kwintes de naam onthuld van WEL in Flevoland door middagvoorzitter Hella van der Wijst. Vanaf nu is WEL in Flevoland de vlag waaronder tal van activiteiten worden aangeboden. Tegelijkertijd is de website met dezelfde naam bekend gemaakt: www.welinflevoland.nl.
Gedeputeerde Jop Fackeldey van Provincie Flevoland: “Gezondheid is heel belangrijk. Als mensen zich welbevinden kunnen ze bijdragen aan een krachtige samenleving. ‘Wel’ associeert met iets positiefs. Ik hoop dat heel veel ideeën die mensen helpen gedeeld worden en er samenwerkingen ontstaan om te verbeteren. Wat kunnen we samen doen om samen gezond te blijven. Van elkaar en met elkaar. Vanuit verbinding ontstaan nieuwe initiatieven.”

Omgaan met verandering

Volgens spreker Marc de Hond is bij positieve gezondheid cruciaal hoe we omgaan met verandering. “Veel mensen hebben angst voor verandering maar het komt er op neer dat je jezelf bij verandering afvraagt: welk verhaal maak je jezelf wijs en welke waarheid hou jij jezelf voor?” Marc zag door zijn dwarslaesie zijn jeugddromen uitkomen: in het theater staan, een boek schrijven en in Oranje spelen. “Mijn waarheid is: mijn dwarslaesie heeft me veel geluk gebracht.”

Lef om over muren heen te kijken

Tot slot van de bijeenkomst kwamen wethouder Winnie Prins van Zeewolde en wethouder Elly van Wageningen van Lelystad aan het woord. Volgens Winnie Prins hebben we lef nodig van vrijwilligers en organisaties om over muren te kijken. We zijn een provincie van pioniers en hebben de ideale omgeving om deze beweging aan te jagen. Wethouder Elly van Wageningen deed een oproep aan de Flevolanders: “Ik hoop dat veel mensen ideeën en initiatieven gaan delen via dit platform en zo gezamenlijk eventuele drempels kunnen slechten. Om in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen en te inspireren.”

Meer informatie

  • Bekijk de Infographic van deze bijeenkomst die inspireert om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan.
  • Initiatieven en activiteiten vanuit het platform ‘WEL in Flevoland’ zijn te vinden op de website www.welinflevoland.nl.

Rol Proscoop

Namens Proscoop maakt adviseur Robin Haverkamp deel uit van de projectgroep Positieve Gezondheid Flevoland. Deze projectgroep geeft vorm aan de strategische uitwerking van de beweging positieve gezondheid in Flevoland. Tijdens de bijeenkomst heeft Chantal Walg een workshop over Positieve Gezondheid gegeven.

Gerelateerde items

Lentebijeenkomst Eibergen Gezond: ‘Bomen over gezondheid’

Op dinsdag 5 april kwamen meer dan 40 professionals uit zorg, welzijn en gemeente samen i... Lees meer

Vlogjes: Zo werken wij aan gezondheid

Gezondheid werkt voor ons allemaal. Proscoop gelooft dat samenhang en samenwerking tussen... Lees meer

‘Doe mee in de samenleving, dat houd je gezond’: interview met Anjo Geluk en Mieke Sol

Wonen, welzijn en zorg zijn voor iedereen belangrijk. Zeker voor ouderen, zo vertellen An... Lees meer