Geplaatst op: 31 juli 2018

Ellen Koeleman: snel signaleren en laagdrempelig zorg aanbieden

In Bronckhorst werkt Ellen als een Specialistische Ondersteuning Huisarts Kinder- en Jeugdpsychiatrie (SOH-KJP) in de huisartspraktijk: ‘Het doel waarmee ik in de praktijk werk is het voorkomen van duurdere doorverwijzingen maar ook, en vooral, voorkomen van zorg op grote afstand. Dat is in de meeste gevallen voor het kind veel prettiger.

Pilot kind- en jeugdhulp

‘Het fijnst aan de pilot vind ik de samenwerking en het contact met de huisartsen. Het verschil zit er vooral in dat je veel dichter bij elkaar zit. Dat de lijnen kort zijn en dat je veel makkelijker even overleg hebt. De huisarts kan nu even snel bij mij binnenlopen voor een cort contact over een gezin. Voor de huisartsen is het ook wel wennen. Ze geven toch iets uit handen en dat vraagt natuurlijk het nodige vertrouwen.

Ellen: pilot is het ideaalplaatje

Ellen vertelt verder in het interview over haar samenwerking met gemeente en onderwijs. Dat snel signaleren en laagdrempelig zorg aanbieden voor haar belangrijkste punten uit de pilot schrijft staat vast: ‘… Daarmee voorkom je de doorstroom en opstapeling van problematiek en daarmee de kans dat het wel psychiatrie wordt. In die zin is voor mij deze pilot echt het ideaalplaatje.’

Lees hier het hele Interview Ellen Koeleman SOH KJP in Bronckhorst

Rol Proscoop

Adrie Schimmel is projectleider in deze pilot. Informatiemanagement is belangrijk in deze pilot die onderdeel uitmaakt van een reeks pilots in de Achterhoek. Liesbeth Zwanepol en Renate Janssen verzorgden de data en verwerkte deze in overzichtelijke rapportages. Henk-Jan de Winter was ‘overall’ projectleider bij alle pilots in de Achterhoek en Assen, waardoor een waardevolle schat aan kennis en informatie is opgebouwd.

Brochure Kind- en jeugdhulp

Het interview met Ellen is opgenomen in de brochure Kind- en jeugdhulp. Hierin leest u over de resultaten en ervaringen van betrokkenen bij de verschillende pilots in de Achterhoek en Assen. Aan bod komen onder andere ervaringen van betrokken zorgverleners, het perspectief van de gemeente en tips voor als u ook aan de slag wilt met een innovatief project op het gebied van kind- en jeugdhulp.

Gerelateerde items

Samenwerkingsverband Achterhoek monitort gezondheid met data-infrastructuur

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek en het samenwerkingsverband Lees meer

Positieve Gezondheid via de digitale snelweg

Ben je vanuit jouw organisatie bezig met Positieve Gezondheid? Ben je benieuwd hoe je dit... Lees meer

Jaarbericht Proscoop 2022

Het Proscoop jaarbericht 2022 is verschenen. Dit jaar stond in het teken van onze opgave om de sa... Lees meer