Geplaatst op: 22 april 2020

Hoger risico op ondervoeding door coronamaatregelen

Ongeveer 15 tot 20% van de thuiswonende ouderen van 70+ is ondervoed. Ondervoeding zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, een verminderde weerstand en een verhoogde kans op infecties en complicaties. Ondervoeding is een serieus probleem bij ouderen. Ook de nieuwe coronamaatregelen kunnen hierop een negatief effect hebben.  

Coronamaatregelen verhogen het risico op ondervoeding

Ouderen geven aan dat eenzaamheid van grote invloed is op hun voeding. Als ouderen alleen moeten eten wordt er minder snel gekookt en sneller makkelijk en ongezond gegeten. In de slechtste gevallen wordt er vrijwel niets gegeten. Ouderen die thuiszitten door de coronamaatregelen lopen dus extra risico ondervoed te raken, omdat er minder zorg en aandacht van familie, buren en bekenden is. Maar juist nu is goede voeding extra belangrijk!

Preventie en beter herstel door goede voeding

Door goed te eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Een goede voedingsstatus werkt preventief en zorgt ervoor dat mensen een eventuele coronabesmetting beter kunnen doorstaan. Ook bij patiënten die door COVID-19 zijn afgevallen is goede voeding noodzakelijk voor hun herstel.

‘Als je ziek bent verlies je spiermassa, in een week tijd kan dat zo 1,5 kilo zijn. En juist die spiermassa heb je hard nodig om weer op de been te komen. Behalve goede voeding is daarom ook samenwerking met fysio’s nodig’ – Arineke Deinum, Diëtiste in een artikel in het AD

Daarbij signaleert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat patiënten met COVID-19 door uitputting en vermoeidheid nauwelijks nog eten en geven het volgende advies:

‘Leg aan patiënten uit dat zij voldoende blijven drinken en eten. Overweeg om laagdrempelig de diëtiste te consulteren voor bijvoorbeeld het inzetten van drinkvoeding’
Nederlands Huisartsen Genootschap, 2020

Wat kunt u als zorgverlener doen?

  1. Besteed aandacht aan de voedingsstatus van uw oudere patiënten. Wees alert op signalen van ondervoeding en bespreek deze met uw patiënt/cliënt en zijn of haar mantelzorger.
  2. Attendeer uw patiënt/cliënt op informatie over ondervoeding:
    Zelftest ondervoeding
    Brochure ondervoeding
    Thuisarts
  3. Schakel bij risico op ondervoeding een diëtist in – een diëtist kan advies op maat geven en de patiënt helpen om voldoende en de juiste voeding te blijven eten.

Preventie ondervoeding regio Zwolle

In regio Zwolle is een projectgroep ‘Preventie ondervoeding kwetsbare ouderen’ geformeerd. Deze projectgroep heeft als doel het aantal ondervoede ouderen door tijdige signalering en behandeling te verminderen. Er wordt een signaleringskaart en een multidisciplinair zorgpad voor ondervoeding ontwikkeld, waarbij voorbeelden uit Apeldoorn worden gebruikt. De projectgroep bestaat uit twee huisartsen, wijkverpleegkundigen van vier grote thuiszorgorganisaties en diëtisten uit de eerste en tweede lijn. Daarnaast zijn via een klankbordgroep ook paramedici betrokken bij het project.

Rol Proscoop

Adviseur Sjoukje Kruisselbrink begeleidt de projectgroep en de klankbordgroep bij de ontwikkeling en implementatie van signaleringskaart en zorgpad.

Gerelateerde items

Week tegen ondervoeding van 7 t/m 11 november

In de week van 7 t/m 11 november is het Lees meer

Organisaties verenigen zich in het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen

Het ROS-netwerk, waaronder Proscoop, heeft met 19 andere organisaties het Partnernetwerk ... Lees meer

Regiotour ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’ maakt stop in Flevoland

Donderdag 1 juli maakte de 'Regiotour Een nieuwe generatie langer thuis' een digitale sto... Lees meer