Ongeveer 15 tot 20% van de thuiswonende ouderen van 70+ is ondervoed. Ondervoeding zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, een verminderde weerstand en een verhoogde kans op infecties en complicaties. Ondervoeding is een serieus probleem bij ouderen. Ook de nieuwe coronamaatregelen kunnen hierop een negatief effect hebben.
Ouderen geven aan dat eenzaamheid van grote invloed is op hun voeding. Als ouderen alleen moeten eten wordt er minder snel gekookt en sneller makkelijk en ongezond gegeten. In de slechtste gevallen wordt er vrijwel niets gegeten. Ouderen die thuiszitten door de coronamaatregelen lopen dus extra risico ondervoed te raken, omdat er minder zorg en aandacht van familie, buren en bekenden is. Maar juist nu is goede voeding extra belangrijk!
Door goed te eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Een goede voedingsstatus werkt preventief en zorgt ervoor dat mensen een eventuele coronabesmetting beter kunnen doorstaan. Ook bij patiënten die door COVID-19 zijn afgevallen is goede voeding noodzakelijk voor hun herstel.
‘Als je ziek bent verlies je spiermassa, in een week tijd kan dat zo 1,5 kilo zijn. En juist die spiermassa heb je hard nodig om weer op de been te komen. Behalve goede voeding is daarom ook samenwerking met fysio’s nodig’ – Arineke Deinum, Diëtiste in een artikel in het AD
Daarbij signaleert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat patiënten met COVID-19 door uitputting en vermoeidheid nauwelijks nog eten en geven het volgende advies:
‘Leg aan patiënten uit dat zij voldoende blijven drinken en eten. Overweeg om laagdrempelig de diëtiste te consulteren voor bijvoorbeeld het inzetten van drinkvoeding’
Nederlands Huisartsen Genootschap, 2020
In regio Zwolle is een projectgroep ‘Preventie ondervoeding kwetsbare ouderen’ geformeerd. Deze projectgroep heeft als doel het aantal ondervoede ouderen door tijdige signalering en behandeling te verminderen. Er wordt een signaleringskaart en een multidisciplinair zorgpad voor ondervoeding ontwikkeld, waarbij voorbeelden uit Apeldoorn worden gebruikt. De projectgroep bestaat uit twee huisartsen, wijkverpleegkundigen van vier grote thuiszorgorganisaties en diëtisten uit de eerste en tweede lijn. Daarnaast zijn via een klankbordgroep ook paramedici betrokken bij het project.
Adviseur Sjoukje Kruisselbrink begeleidt de projectgroep en de klankbordgroep bij de ontwikkeling en implementatie van signaleringskaart en zorgpad.