Geplaatst op: 26 november 2019

Need to meet: eerste lokale oncologienetwerken in regio Zwolle gaan van start

Op 21 november 2019 kwamen ruim 70 professionals uit zorg en welzijn bij elkaar voor de ‘kick-off’ bijeenkomst voor lokale eerstelijns oncologienetwerken in regio Zwolle. Het doel van de avond was (zorg)professionals uit de regio met elkaar in contact te brengen voor het vormen van een lokaal oncologienetwerk. Samen met andere beschikbare initiatieven wordt op deze manier de zorg voor kankerpatiënten ná ontslag uit het ziekenhuis beter georganiseerd en kunnen patiënten en zorgverleners het aanbod in hun eigen regio/gemeente beter vinden.

Tijdens deze avond zijn presentaties gegeven over de rol van ondersteuningsconsulenten van het Isala, stichting OOK, nazorgcentrum Intermezzo, de lokale oncologienetwerken en de verwijsgids kanker van IKNL. Lisanne Spaander heeft vervolgens verteld en gezongen over haar ervaring met en na kanker. Na haar optreden hebben zorgverleners kennisgemaakt met andere professionals in hun regio met als resultaat dat de eerste oncologienetwerken rond Zwolle van start zijn gegaan!

Veel aanbod in de regio

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er een breed aanbod voor (na)zorg beschikbaar is in regio Zwolle. Paula Huisman (ondersteuningsconsulente Isala) vertelde over haar functie en ervaringen. Een gesprek met een ondersteuningsconsulenten biedt een luisterend oor en is beschikbaar voor alle patiënten met een diagnose kanker. Daarnaast kunnen ondersteuningsconsulenten patiënten gericht begeleiden in de zoektocht naar hulp vanuit de thuissituatie. Namens stichting OOK heeft Paula verteld over de mogelijkheden voor online hulp. Bij nazorgcentrum Intermezzo, een initiatief uit ziekenhuis Isala, kunnen patiënten terecht voor een kop koffie en een divers aanbod aan ontspannende en creatieve activiteiten met een therapeutisch effect.

Wanneer medische zorg wenselijk is kunnen lokale oncologienetwerken een belangrijke rol spelen. Martine van Aalten (fysiotherapeute) was een van de kartrekkers van oncologienetwerk Huissen en heeft ons meegenomen in het ontstaan en het doel van zowel het lokale netwerk in Huissen als het regionale netwerk in midden Gelderland (Oncologie Netwerken Midden Gelderland).

Tot slot heeft IKNL geschetst hoe de Verwijsgids Kanker zich afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Op de verwijsgids zijn zowel individuele, gespecialiseerde professionals als oncologienetwerken te vinden. Samen hopen we de landelijke sociale kaart voor oncologiepatiënten en verwijzers te kunnen vullen.

Onze ambitie

Adviseur Lisette Kikkert: “Proscoop heeft als doel het aanbod van zorg voor patiënten met en na kanker vanuit de thuissituatie te verbeteren en beter vindbaar te maken. Hierbij is speciale aandacht voor het oprichten van lokale oncologienetwerken. De ambitie is in regio Zwolle meerdere oncologienetwerken te vormen waar patiënten en verwijzers terecht kunnen voor zorg dichtbij huis. Gezamenlijk hopen we de zorg voor patiënten met en na kanker nóg beter te organiseren, waarbij we elkaar kennen en kunnen vinden, waardoor we patiënten op het juiste moment de juiste hulp kunnen bieden.”

Het uitgangspunt is het verzorgingsgebied van het Isala ziekenhuis, waarbij in de toekomst hopelijk in elke gemeente een netwerk van zorgprofessionals beschikbaar is. De inzet van lokale oncologienetwerken wordt gebundeld in een regionaal netwerk. In dit regionale netwerk worden vertegenwoordigers van de lokale netwerken uitgenodigd, maar ook bovenregionale partijen in regio Zwolle zoals het Isala ziekenhuis, revalidatie Vogellanden en nazorgcentrum Intermezzo.

Wilt u meer weten over het starten of de begeleiding van een lokaal netwerk? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde items

Minder heropnames door extra nazorg COPD-patiënten in Meppel

COPD-patiënten die zijn opgenomen met een longaanval worden thuis beter opgevangen na een... Lees meer

Opname oncologienetwerken in Verwijsgids Kanker

Patiënten krijgen na de diagnose kanker te maken met verschillende zorgverleners. Goede s... Lees meer

Ontwikkelingen rondom samenwerken netwerken oncologie

Er wordt stevig ingezet op het zorg- en ondersteuningsaanbod in de eerste lijn rondom onc... Lees meer