Geplaatst op: 22 november 2019

Niet ziek, wel zijn: een prikkelend debat bij de Regionale Zorgalliantie Zwolle

Op 20 november 2019 organiseerde de Regionale Zorgalliantie Zwolle (RZA) een succesvolle inspiratiesessie rond het thema psychische gezondheid. Meer dan 50 geïnteresseerden uit zorg, welzijn en gemeenten uit regio IJsselland waren bij de inspiratiesessie aanwezig.

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet Verplichte GGZ en Wet Zorg en Dwang in. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de organisatie van psychische zorg.

Manon Vosjan, programmamanager bij GGD IJsselland, Erik van Gijssel, huisarts, en Arnoud Jansen, geneesheer directeur van Dimence Groep, verzorgden samen het plenaire programma. Aan de hand van een fictieve casus werden samenwerkingen binnen de psychische gezondheid en bijbehorende dilemma’s uitgelicht. Daarnaast zorgden de sprekers voor een belangrijke inhoudelijke toevoeging op dit onderwerp.

Samen in debat

Na een korte pauze gingen de deelnemers met elkaar in debat. Onder de kundige leiding van Margreet Algera, strategisch manager bij GGD IJsselland, werden verschillende stellingen voorgelegd. “We hebben een zeer geanimeerd debat gehad over prikkelende stellingen rond het thema psychische gezondheid en zelfbeschikking. Soms stonden voor en tegen lijnrecht tegenover elkaar, maar soms lagen beide partijen dichter op een lijn. Tijdens het debat is gebleken hoe complex het onderwerp kan zijn.”

GGD IJsselland, gemeente Zwolle en Proscoop organiseerden de inspiratiesessie en kijken terug op een succesvolle avond. Algera: “We hebben veel positieve reacties ontvangen. We merken dat het veel inspiratie en energie brengt bij de aanwezigen, een goed vooruitzicht voor de volgende sessie op 6 februari 2020!”

Zorgalliantie Zwolle

De Regionale Zorgalliantie Zwolle (RZA) heeft als doel de inwoners in de regio IJssel-Vecht in staat te stellen om hen zo goed mogelijk aan te laten passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.

De RZA is een netwerk dat bestaat uit Isala, Zilveren Kruis, GGD IJsselland, huisartsengroep Medrie, Dimence Groep, Coöperatieve Apothekers Vereniging Regio Zwolle, Stichting ICARE, Stichting IJsselheem en IJssel-Vecht gemeenten Zwolle, Kampen, Dalfsen, Zwartewaterland, Staphorst, Steenwijkerland, Ommen en Hardenberg.

Rol Proscoop

Proscoop is als externe projectleider verantwoordelijk voor het faciliteren, aanjagen en coördineren van de doorontwikkeling van de Zorgalliantie. Adviseurs Lisette Kikkert en Margot Seip bieden ondersteuning aan de netwerkorganisatie.

Gerelateerde items

Jaarbericht Proscoop 2022

Het Proscoop jaarbericht 2022 is verschenen. Dit jaar stond in het teken van onze opgave om de sa... Lees meer

GGZ Regioplan ‘Samenwerken en Verwijzen’ regio Apeldoorn-Zutphen

In de regio Apeldoorn-Zutphen werken vertegenwoordigers vanuit GGZ, verslavingszorg, huis... Lees meer

Gezondheidsdata regionaal met elkaar delen? Zo werkt het in Zwolle.

Op vrijdag 28 mei 2021 organiseerde ‘Population Health Data NL’ (PHDNL) een kennissessie ... Lees meer