Geplaatst op: 18 mei 2020

Regiobeelden; juiste zorg op de juiste plek tijdens en na coronatijd

De afstemming van verwachte zorgvraag en het zorgaanbod krijgt door de uitbraak van het coronavirus meer aandacht. Immers, de zorgwereld is snel en ingrijpend veranderd. Daarom is het belangrijk om in de juiste context met partijen een beeld te vormen van de huidige en toekomstige zorgvraag. De Juiste Zorg op de Juiste Plek heeft de regiobeelden – die gemaakt zijn door de zorgverzekeraars – ontsloten op haar website. De regiobeelden geven onder andere inzicht in de zorgbehoefte. De meeste regiobeelden zijn gemaakt voor de Coronacrisis. Op diverse plekken zien we dat deze momenteel geactualiseerd worden door ze aan te vullen met informatie over Corona. Deze regiobeelden vormen een basis om ook nu gezamenlijk richting te geven aan de noodzakelijke acties.

Regionale zorgbehoefte

Met regiobeelden worden vragen beantwoord als:
– Wat gaat goed in de regio en wat kan beter?
– Welke zorg is in onze regio in de toekomst nodig en hoe is daarop gezamenlijk te anticiperen?

Deze regiobeelden dateren van kort voor de coronacrisis (data staan vermeld) en zijn beschikbaar als downloads:

  • Apeldoorn, Zutphen (De regio omvat de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem en Zutphen)
  • Drenthe (De regio omvat de gemeenten Aa & Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld)
  • Flevoland (De regio omvat de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde)
  • Vechtdal (De regio bestaat uit de gemeenten Ommen, Hardenberg en Dalfsen)
  • Zwolle (De regio bestaat uit de gemeenten Zwolle, Kampen, Steenwijkerland, Raalte, Zwartewaterland, Olst-Wijhe, Staphorst, Heerde, Elburg, Oldebroek en Hattem)

De regiobeelden zijn gemaakt door zorgverzekeraars. De Juiste Zorg Op de Juiste Plek (ZJOJP) is de website die deze regiobeelden voor iedereen toegankelijk maakt. De website wordt beheerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook voor de Achterhoek is een regiobeeld ontwikkeld, lees hier meer.

Samenwerking juiste zorg op de juiste plek

De Juiste Zorg op de Juiste Plek organiseer je samen. Proscoop begeleidt en adviseert partijen bij een gezamenlijke aanpak. Een ander voorbeeld van inzicht in de regio is De IJssellandscan en de populatiemonitor Gezondste Regio Achterhoek die momenteel wordt ontwikkeld. Informatie voor het verbreden van de regiobeelden is ook te vinden op onder andere www.regiobeeld.nl, www.waarstaatjegemeente.nl of www.gezondheidinsociaaldomein. Alle beschikbare regiobeelden van Nederland treft u op de website JZOJP. Wilt u meer informatie over hoe u een goede basis legt voor het nemen van (regionale) beslissingen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde items

Slimme Zorg Estafette 2023: ‘Werken aan de gezondste regio Achterhoek, doe je samen’

Wat gebeurt er als je als regio samenwerkt, niet alleen binnen de zorg, maar ook met welz... Lees meer

Organisaties verenigen zich in het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen

Het ROS-netwerk, waaronder Proscoop, heeft met 19 andere organisaties het Partnernetwerk ... Lees meer