Geplaatst op: 29 april 2021

SOLK Hardenberg webinar: inspirerend en geeft energie!

De initiatiefgroep SOLK ‘werkgebied ziekenhuis Hardenberg’ organiseerde samen met Proscoop een webinar over SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Twee inspirerende sprekers brachten energie en inspiratie om anders naar een patiënt met SOLK-klachten te kijken. Dit webinar was specifiek voor het adherentiegebied van Saxenburgh Medisch Centrum (Ommen, Hardenberg, Coevorden en Avereest), maar trok veel deelnemers daar buiten. 

SOLK door de ogen van Jan van Rosmalen en Juriaan Galavazi

Webinar bekijken

De ervaringsdeskundige, Jan van Rosmalen vertelde over de vele levensjaren met (pijn)klachten en hoe het hem is gelukt te herstellen. Hij heeft zichzelf op de onderzoekstafel gelegd en ging op zoek naar zijn de trauma’s: ‘Wat zijn de trauma’s, waar liggen de emoties en hoe kan ik daarmee aan het werk?’. Hij merkte dat de pijn zich verplaatste op het moment dat hij met zijn emoties aan de slag ging. Een ontdekking dat openingen bood om de regie te pakken in de weg terug naar zijn gezondheid. Het verhaal van Jan is ook te vinden via Jan – de pijn voorbij.

Juriaan Galavazi is huisarts en auteur van het boek ‘Van klacht naar kans’. Onder het motto ‘Je lijf is slimmer dan je kop’, nam hij de deelnemers mee in zijn visie op wat fysieke klachten ons willen zeggen.  en over de wijze waarop hij mensen begeleidt. Juriaan gaat uit van vier triggers die een mens ziek kunnen maken:

  • De behoeften van een ander belangrijker achten dan de eigen behoefte
  • Verantwoordelijk voelen voor de gevoelens en emoties van een ander
  • Identificeren met de maatschappelijke rol en bijbehorende verplichtingen/eisen
  • Emoties onderdrukken (boos, angst, verdriet)

Mensen met SOLK-klachten zijn gebaat bij lokale samenwerking. De (digitale) bijeenkomsten die de initiatiefgroep organiseert helpen de samenwerking vorm te geven. Het programma van dit webinar trok veel deelnemers, óók van buiten het adherentiegebied.  Organisatie van dit webinar was in handen van de initiatiefgroep SOLK adherentiegebied Saxenburgh Medisch Centrum (Ommen, Hardenberg, Coevorden en Avereest): Marly Bolhuis, huisarts, Mirjan Bonnes, huisarts, Alice Horsman, psychosomatisch oefentherapeut, Mieke Dammer, klinisch geriater, Germ Immink, kinderarts, Lita Jousma, GZ psycholoog en psychotherapeut, Tjerk de Ruiter, revalidatiearts, Natasja Tijhuis, psychosomatisch oefentherapeut, Roeline van Driel, senior adviseur Proscoop.

Rol Proscoop

Proscoop ziet de impact van SOLK op de ervaren kwaliteit van zorg door de burger en de financiering van zorg. Wij nemen initiatieven en ondersteunen tal van projecten op het gebied van SOLK:

  • Wij zijn betrokken bij regionale samenwerkingsverbanden en organiseren bijeenkomsten.
  • Wij hebben – samen met partners – twee interessante en informatieve bundels met verhalen uitgebracht.
  • Wij vragen aandacht voor SOLK bij politiek en overheid.

Gerelateerde items

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de re... Lees meer

Gezonde jeugd Apeldoorn, vroege signalering van aanhoudende klachten

Op 10 november 2021 organiseerde het netwerk SOLK en Jeugd Apeldoorn een webinar ‘Je gaat... Lees meer

Terugkijken: Praktijkmiddag voor professionals over SOLK bij jongeren

Op 23 november organiseerde Proscoop samen met de partners van Lees meer