De initiatiefgroep SOLK ‘werkgebied ziekenhuis Hardenberg’ organiseerde samen met Proscoop een webinar over SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Twee inspirerende sprekers brachten energie en inspiratie om anders naar een patiënt met SOLK-klachten te kijken. Dit webinar was specifiek voor het adherentiegebied van Saxenburgh Medisch Centrum (Ommen, Hardenberg, Coevorden en Avereest), maar trok veel deelnemers daar buiten.
De ervaringsdeskundige, Jan van Rosmalen vertelde over de vele levensjaren met (pijn)klachten en hoe het hem is gelukt te herstellen. Hij heeft zichzelf op de onderzoekstafel gelegd en ging op zoek naar zijn de trauma’s: ‘Wat zijn de trauma’s, waar liggen de emoties en hoe kan ik daarmee aan het werk?’. Hij merkte dat de pijn zich verplaatste op het moment dat hij met zijn emoties aan de slag ging. Een ontdekking dat openingen bood om de regie te pakken in de weg terug naar zijn gezondheid. Het verhaal van Jan is ook te vinden via Jan – de pijn voorbij.
Juriaan Galavazi is huisarts en auteur van het boek ‘Van klacht naar kans’. Onder het motto ‘Je lijf is slimmer dan je kop’, nam hij de deelnemers mee in zijn visie op wat fysieke klachten ons willen zeggen. en over de wijze waarop hij mensen begeleidt. Juriaan gaat uit van vier triggers die een mens ziek kunnen maken:
Mensen met SOLK-klachten zijn gebaat bij lokale samenwerking. De (digitale) bijeenkomsten die de initiatiefgroep organiseert helpen de samenwerking vorm te geven. Het programma van dit webinar trok veel deelnemers, óók van buiten het adherentiegebied. Organisatie van dit webinar was in handen van de initiatiefgroep SOLK adherentiegebied Saxenburgh Medisch Centrum (Ommen, Hardenberg, Coevorden en Avereest): Marly Bolhuis, huisarts, Mirjan Bonnes, huisarts, Alice Horsman, psychosomatisch oefentherapeut, Mieke Dammer, klinisch geriater, Germ Immink, kinderarts, Lita Jousma, GZ psycholoog en psychotherapeut, Tjerk de Ruiter, revalidatiearts, Natasja Tijhuis, psychosomatisch oefentherapeut, Roeline van Driel, senior adviseur Proscoop.
Proscoop ziet de impact van SOLK op de ervaren kwaliteit van zorg door de burger en de financiering van zorg. Wij nemen initiatieven en ondersteunen tal van projecten op het gebied van SOLK: