Geplaatst op: 16 mei 2023

Terugblik congres Kanker & Leven: inspireren en verbinden

Voor ruim 700 zorgprofessionals door heel Nederland

We kijken terug op een geslaagd congres dat werd georganiseerd door Proscoop samen met de Taskforce Cancer Survivorship Care, IKNL, NFK en de andere ROS’en. Ruim 700 professionals hebben de livestream van het IKNL gevolgd. Hiervan hebben ruim 130 professionals de hybride combinatie gevolgd met een fysiek middagprogramma via Proscoop in de Apenheul. De dag stond in het teken van verbinden en inspireren.  

Directeur Arie Jongejan: ‘We zijn ontzettend trots hoe we dit congres met elkaar hebben neergezet. Jaren geleden zijn we begonnen met een enkel netwerk en het heeft zich als een olievlek verspreid. Met onze rol binnen het opzetten en begeleiden zijn er inmiddels 40 lokale oncologiezorgnetwerken in de regio. Vanuit de ROS-Netwerk Coalitie werken we samen en delen we kennis, waarbij ook wordt ingezet op een landelijk dekkend netwerk van oncologiezorgnetwerken. Ik ben er trots op dat Proscoop daar een bijdrage aan levert’. 

Reactie deelnemer: ‘Ik ben bewust naar dit congres gegaan om elkaar te ontmoeten en te verbinden. Het netwerken ging echt heel makkelijk. Deze dag heeft me veel meer opgebracht dan ik van tevoren had gedacht. Het was inspirerende dag, ik neem echt wat naar huis’.

Hybride combinatie van livestream en fysiek programma 

Het ochtenddeel van het congres volgden we gezamenlijk via de landelijke IKNL livestream. Hier spraken verschillende sprekers over diverse onderwerpen zoals kanker en werk, nationaal actieplan kanker en leven, gevolgen van kanker en zorgplanning. Het ochtenddeel werd afgesloten met een panelgesprek over samenwerken aan de gevolgen van kanker over de muren van het ziekenhuis heen. Het panel ging in gesprek over het belang van een goed (op elkaar afgestemd) aanbod van zorg en ondersteuning. Een inspirerende start van het congres met enthousiaste sprekers die veel kennis en ervaringen deelden. 

Fysiek middagprogramma: vier inspirerende workshops en inspirerende sprekers

Na de IKNL livestream ging het fysieke middagprogramma van Proscoop in de Apenheul verder. Alle aanwezigen konden een keuze maken uit een van de vier workshops: 

Tijdens de eerste workshop werd al wandelend met de deelnemers het thema netwerken opbouwen en onderhouden verkend. Vanuit Proscoop hebben we daar de afgelopen jaren veel ervaring over opgedaan. Deze inhoudelijke kennis hebben we toegepast in het programma. Gedurende de route werden de deelnemers uitgedaagd om aan de hand van vragen over dit onderwerp met elkaar in gesprek te gaan.
 
Reactie deelnemer: ‘Wat is het prettig om al wandelend met elkaar in gesprek te gaan. Door elkaar fysiek te ontmoeten wordt de drempel om elkaar te benaderen lager’.

 

 

De tweede workshop werd gegeven door dierenarts Marloes van de Apenheul. Zij vertelde meer over ziekte bij apen en maakte de vergelijking met mensen.  
 
Reactie deelnemer: ‘De dierenarts vertelde met veel passie en energie. Wat goed om te horen hoe creatief zij zijn bij het onderzoeken en behandelen van dieren. En dat ze ook steeds meer preventief gaan werken met dieren. Een prachtige lezing met van die mooie ’toneelspelers’ (lees apen) op de achtergrond. 
 

 

 

De derde workshop was van het centra voor leven met en na kanker over informele zorg. Zij deelden informatie over de centra, wat hun koepelorganisatie IPSO is en doet. Daarnaast verzorgden zij een ‘experience’ waar deelnemers mochten ervaren wat stembevrijding kan doen. Zij hebben samen in een mantra gezongen dat de nodige emoties losmaakte. 

Reactie deelnemer: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen bewust zijn van het proces waar ze inzitten. Als ze weten waar ze mee bezig zijn, dan kunnen ze ook keuzes maken. Op het moment dat je verbinding hebt, komt de patiënt in zijn of haar woorden’. 

 

 

De vierde workshop was interactief en ging over het gedachtegoed van het Passend Behandelplan en het belang van samenwerking over de lijnen heen. Het model ‘Passend Behandelplan’ werd gepresenteerd en met de deelnemers actief ingevuld. Daarnaast werd met elkaar gesproken over het verschil tussen eerste en tweedelijns oncologienetwerken en hoe je elkaar nodig hebt om de mens met kanker goed te behandelen en te steunen.  

Reactie deelnemer: ‘Een grote factor om samen goed te beslissen is tijd: tijd om goed te informeren, tijd om te delen, te verwerken en om meer uit te vragen over de lijnen heen’. 

 

 

Na de workshops gingen we de diepte in met vier sprekers: 

Inès von Rosenstiel heeft ons meegenomen in de wereld van integrative medicine. Zij vertelde wat integrative medicine inhoudt en hoe dat in de zorg voor mensen die leven met en na kanker een toevoeging is op de reguliere behandeling.  Wat zijn veilige aanvullingen, wat werkt, wat werkt niet, hoe ga je daarover in gesprek met patiënten. Want dat daar behoefte aan is, is duidelijk! 

Floor van Nuenen en Ineke Middelveldt  waren uitgenodigd om ons een kijkje in de keuken te geven van de tweedelijns oncologienetwerken. Er is ‘afstand’ tussen tweedelijns oncologienetwerken, die vooral tumorspecifiek en rondom ziekenhuizen zijn geformeerd, en de eerstelijns zorgnetwerken. Zij deelden hun kennis en ervaring over regionale oncologienetwerken:  
1. Passende oncologische zorg; dichtbij als het kan en verder weg als het moet.  
2. Wat is Passende zorg? Waardegedreven, dat samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand komt, waar de juiste zorg op de juiste plek dat gaat over gezondheid in plaats van over ziekte.

Namens Vereniging Arts & Leefstijl vertelde Frank Greeven over zijn zoektocht hoe hij als leefstijlarts met de patiënt meeloopt naar een zo goed mogelijke behandeling over alle domeinen heen. Hij benadrukte het belang van goed luisteren naar de patiënt én een goed netwerk hebben waar je een patiënt echt mee kan helpen zijn/haar weg te vinden. Hij sloot af met een quote van Boeddhist Thich Nhat Hanh ‘Het kostbaarste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht’. 

Het geheel werd aan elkaar gepraat door dagvoorzitter Marijke Maalderink (Manager Proscoop) en werd op een indringende wijze geïllustreerd door de zang en verhalen van ervaringsdeskundige Lisanne Spaander. 

Foto vlnr: Inès von Rosenstiel, Floor van Nuenen, Frank Greeven en Lisanne Spaander.

Meer weten of contact met onze adviseurs?

Op onze webpagina rondom oncologie zorgnetwerken vind u alle informatie en gegevens.

Gerelateerde items

Samenwerkingsverband Achterhoek monitort gezondheid met data-infrastructuur

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek en het samenwerkingsverband Lees meer

Positieve Gezondheid via de digitale snelweg

Ben je vanuit jouw organisatie bezig met Positieve Gezondheid? Ben je benieuwd hoe je dit... Lees meer

Jaarbericht Proscoop 2022

Het Proscoop jaarbericht 2022 is verschenen. Dit jaar stond in het teken van onze opgave om de sa... Lees meer