Geplaatst op: 28 februari 2019

Succesvol congres SOLK Stress, emoties en (positieve) gezondheid

Op 12 februari jl. organiseerde Proscoop in samenwerking met Alles is Gezondheid het congres SOLK: Stress, emoties en (positieve) gezondheid. Het congres zoomt in op de mogelijkheden voor preventie van SOLK, op de rol van stress en emoties als oorzaak van klachten en op andere mogelijkheden van begeleiding en behandeling.

We zijn te gast in Theater Orpheus in Apeldoorn. Onder leiding van dagvoorzitters Roeline Hubertse (Adviseur Proscoop) en Karen van Ruiten (hoofd programmabureau Alles is Gezondheid) begint het congres met een plenair programma.

De gehele zaal luistert aandachtig naar het indrukwekkende verhaal van ervaringsdeskundige Petulia van Tiggelen. Namens ex-patiëntenvereniging Emovere overhandigt Petulia de verhalenbundel ‘SOLK Het verhaal achter de pijn’ aan Karen van Ruiten. De bundel bevat 15 openhartige verhalen van mensen met onbegrepen lichamelijke klachten. De verhalenbundel is ook online te lezen via deze link.

Een steentje bijdragen

Karen van Ruiten wijst de aanwezigen op het bouwsteentje dat zij op hun stoel hebben gevonden bij binnenkomst. Door middel van de steentjes wordt er een bouwwerk gevormd en dragen we allemaal bij aan een betere preventie en behandeling van SOLK. Bezoekers kunnen hun contactgegevens achterlaten op een steentje. Aan het einde van de avond krijgen de aanwezigen de steentjes willekeurig mee terug naar huis. Op die manier kunnen verschillende partijen naderhand contact met elkaar leggen en samen een steentje bijdragen.

Positieve gezondheid

Het programma gaat verder met een lezing van huisarts Carola Penninx. Dat de definitie van gezondheid niet langer dezelfde is, maakt zij in haar presentatie duidelijk. Dit levert voor een huisarts een ander gesprek op. ‘Er zijn meer dan alleen medische klachten wanneer iemand het spreekuur bezoekt’. Dat de zoektocht door het zorglandschap een behoorlijk uitdaging kan zijn vertelt psychiater Bram Bakker. Hij werd als zorgprofessional zelf patiënt. Over de toekomst van het huidige model is hij duidelijk: het medisch model loopt op zijn laatste benen.

Met maar liefst 250 enthousiaste deelnemers, een boeiend plenair programma, inspirerende workshops en een positieve sfeer kijkt Proscoop terug op een succesvolle avond. “Het was een zinvolle, inspirerende en kwalitatief uitstekende bijeenkomst.”

De bouwsteentjes geven een mooi vervolg aan het congres en zetten de beweging verder: samen maken we ons sterk voor een betere preventie en behandeling van SOLK.

Uitnodiging Tweede Kamer

In vervolg op het congres is Proscoop op 5 maart in Den Haag uitgenodigd om de verhalenbundel aan te bieden aan de vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op die manier brengt Proscoop ook op landelijk niveau SOLK opnieuw onder de aandacht.

Meer informatie

Gerelateerde items

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de re... Lees meer

Gezonde jeugd Apeldoorn, vroege signalering van aanhoudende klachten

Op 10 november 2021 organiseerde het netwerk SOLK en Jeugd Apeldoorn een webinar ‘Je gaat... Lees meer

Terugkijken: Praktijkmiddag voor professionals over SOLK bij jongeren

Op 23 november organiseerde Proscoop samen met de partners van Lees meer