Geplaatst op: 5 juni 2019

Terugblik: Samen werken aan preventie in de wijk in Hoogeveen

Zo’n 80 professionals kwamen 4 juni samen voor de 4e inspiratiesessie rondom welzijn en zorg voor ouderen in Hoogeveen. De inspiratiesessie werd deze keer georganiseerd door Integrale Ouderenzorg Hoogeveen en Gezonde Wijken, een initiatief van de vier thuiszorgorganisaties Beter Thuis Wonen, Buurtzorg, Icare en NNCZ, samen met SWW, HZD en Proscoop. En wordt mede mogelijk gemaakt door Treant, GGZ Drenthe, Gemeente Hoogeveen en Zilveren Kruis. 

Een andere kijk op gezondheid

De kijk op gezondheid en ziekte verandert, vertelt adviseur van Anders Gezond Chantal Walg. “De term preventie van ziekte klopt eigenlijk niet, het zou promotie van gezondheid moeten zijn. In plaats van dat we voorkomen dat 60+’ers van nu, straks kwetsbare ouderen worden, zouden we eigenlijk veerkrachtige ouderen moeten stimuleren!”

 Na de presentatie van Chantal Walg volgt een interview met drietal professionals uit de regio. Aan het woord zijn huisarts Clara Verbeek, huisarts, Evelien van Willigenburg, wijkverpleegkundige van Buurtzorg en Jorinka Oosterveld, maatschappelijk werker bij SWW. Zij vertellen over hun rol bij het gezond en vitaal houden van ouderen in de wijk, hoe zij dit in de toekomst graag zouden willen zien en wie daarbij belangrijke spelers zijn.

Wat speelt er in mijn wijk?

Het programma gaat verder met subsessies, ingedeeld per wijk. Per subsessie is er terugkoppeling gegeven van de focusgroepen met burgers en professionals. Met die input hebben de subgroepen ideeën geformuleerd en zijn er per wijk 2/3 ambassadeurs opgestaan om de ideeën verder vorm te geven.  
Adviseur Elisabeth Floor: “Het was een mooie avond voor alle aanwezigen. Het is goed om te zien dat professionals elkaar ontmoeten en kennis en ervaringen delen. Er zijn mooie ideeën ontstaan op wijkniveau, daar zetten we weer een mooie stap verder mee!” 

 

 

Gerelateerde items

Inspiratiesessie Regionale Zorgalliantie Zwolle: #Does digiaardig!

Op 6 februari lieten ruim 60 zorgprofessionals zich inspireren over digitalisering en technische ... Lees meer

Niet ziek, wel zijn: een prikkelend debat bij de Regionale Zorgalliantie Zwolle

Op 20 november 2019 organiseerde de Regionale Zorgalliantie Zwolle (RZA) een succesvolle ... Lees meer

Samen sterk voor een dementievriendelijk Drenthe

Alle twaalf Drentse gemeenten maken zich sterk voor een dementievriendelijke provincie. O... Lees meer