Geplaatst op: 15 september 2021

Update van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) onder huisartsen 

Medische gegevens online beschikbaar op één plek, via één tool voor iedereen. Een grote stap voorwaarts in zorgverleningsland. Op dit moment zijn veel medische gegevens online beschikbaar. Maar iedere zorgverlener heeft zijn eigen ‘eiland’ op dit gebied. Kortom, een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) voor iedere burger, is een complex geheel, dat om veel technische aanpassingen vraagt.  

Huisartsen gestart met OPEN-programma 

Bestaande IT-systemen van zorgverleners hebben hiervoor een forse update nodig. De eerste groep zorgverleners is hier actief mee aan de slag gegaan. Deze groep, de huisartsen, hebben hun Huisarts Informatie Systeem (HIS) aangepast. Het grootste deel (97%) van de Nederlandse huisartsenpraktijken neemt deel aan het OPEN-programma. Dit programma moet ervoor gaan zorgen dat iedere Nederlander probleemloos online inzage heeft in zijn eigen PGO, opgeslagen in het HIS.  

Testfase brengt problemen aan het licht 

De deadline hiervoor was 1 september, die niet is behaald. Tijdens de testfase bleek namelijk dat nog niet alles naar behoren werkt. Veel functionele problemen kwamen aan het licht, zoals gegevens die niet overkomen of zelfs op de verkeerde plek in de PGO worden gezet. Wij blijven de ontwikkelingen voor u volgen.  

Rol van Proscoop toegelicht

Onze adviseurs denken met u mee over de stapsgewijze aanpak, de duurzame inzet van gegevensuitwisseling en de implementatie van digitale middelen. Zij zijn op de hoogte van mogelijkheden voor financiering. Wilt u aan de slag met PGO of een andere vorm van digitale zorg? Neem dan contact op met Henk Bloten  of met één van de adviseurs in uw regio.

Wilt u meer weten?  

Bekijk dan het PGO-webinar van 15 april jl. waarin deze complexe materie haarfijn wordt verhelderd.  

Verdiepende informatie over PGO 

Artikel: Eerstelijns praktijken verdiepen zich in PGO 

Gerelateerde items

Wat de ROS’en kunnen betekenen op werkthema’s van het Integraal Zorg Akkoord

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afspraken met een groot aanta... Lees meer

Professionals in zorg- en sociaal domein enthousiast over wandelen in Positieve Gezondheid

Op 26 oktober hebben we samen met 15 Drentse enthousiastelingen die méér willen met P... Lees meer

Ruim 100 zorgprofessionals volgden webinar ‘Kanker en Vermoeidheid’

Op 10 november volgden zo’n 100 zorgprofessionals het webinar rondom het thema ‘Kanker en... Lees meer