Geplaatst op: 27 september 2022

Nieuwe website met overzichtelijk aanbod van Gezonde Leefstijlinterventie in Arnhem

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) richt zich op gedragsverandering met als doel een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. De GLI wordt vergoedt vanuit de basisverzekering en de vraag naar deze interventie groeit vanwege toename van het aantal mensen met (ernstig) overgewicht. Doordat het aantal GLI-aanbieders is gestegen is een helder overzicht van aanbieders in de regio Arnhem nodig.

Om deze reden is een nieuwe website ontwikkeld voor deelnemers, huisartsen en leefstijlcoaches om het aanbod GLI in de regio Arnhem helder en overzichtelijk in beeld te hebben. Dit project heeft Proscoop in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem, zorgverzekeraar Menzis, huisartsengroep Onze Huisartsen, een GLI leefstijlcoach en een ervaringsdeskundige uitgevoerd.

> Bekijk de nieuwe website: www.gliregioarnhem.nl

 

Ervaringsdeskundige Marlène Malfor over het behoefteonderzoek

Marlène Malfor: “Toen ik na afloop van het GLI-programma door de groepsleider werd gevraagd om mee te doen aan het behoefteonderzoek, was ik gelijk enthousiast. Als ervaringsdeskundige had ik het gevoel echt iets bij te kunnen dragen aan de doorontwikkeling van het programma. Want ik weet als geen ander hoe belangrijk de integrale aanpak en begeleiding is. Wanneer je in een GLI-traject komt, heb je vaak een probleem dat al jaren speelt. Als je dan in een groep zit van mensen die met hetzelfde bezig willen zijn, en met dezelfde vragen, teleurstellingen en uitdagingen zitten, dan geeft dat steun. Je krijgt steeds een spiegel voorgehouden: wat kan ik in mijn situatie doen? Je kijkt samen naar voeding, slaappatroon, beweging en naar je manier van koken. Dat omvat zoveel, dat ondersteuning om het vol te houden echt welkom is. Daar kan je mee voorkomen dat je terugvalt. En door op een duurzame manier aan de slag te gaan met je leefstijl, voorkom je problemen voor jezelf, maar ook voor de maatschappij als je het hebt over zorgkosten. Dat is wat me zo aanspreekt: de focus op duurzame gedragsverandering en preventie. Het blijft een ongoing proces!

Als ervaringsdeskundige kon ik ook het perspectief bieden van iemand die meer dan de Nederlandse cultuur heeft. Ik ben zelf namelijk Curaçaose, ben goed geïntegreerd, ken de taal en weet hoe alles werkt in Nederland. Maar wat nou als je de taal niet machtig bent? Hoe bereiken we die groep? Dat is een belangrijke vraag, want we weten uit onderzoek dat problematiek op het gebied van overgewicht ook bij mensen met een migratieachtergrond speelt. Daarom hebben we gekozen voor een website met minder taal, en meer plaatjes. Het moet voor iedereen zo eenvoudig mogelijk zijn om informatie te krijgen over een GLI-traject, en hoe je mee kunt doen.

Daarnaast wilde ik de coaches in het project meegeven dat je toch snel vanuit een Nederlands perspectief redeneert. Het is belangrijk dat we wel zorgen voor diversiteit zodat je ook inclusiever bent. Door vanuit een multiculturele bril naar het project te kijken, zorgden we er samen voor dat de communicatie beter aansluit bij de behoeften van alle Arnhemse burgers. Daar ben ik trots op!”

 

Behoefteonderzoek en doorontwikkeling

Melissa Davina, adviseur Proscoop: “Uit het behoefteonderzoek onder klanten en stakeholders van de GLI’s is gebleken dat er een behoefte is aan informatie over GLI’s die op één plek te vinden is: wat is er in Arnhem, en door wie wordt dat aangeboden? Het perspectief van oud-deelnemers zoals Marlène was hierin heel waardevol. Zo zagen we door het onderzoek hiaten in de aanpak: hoe betrekken we doelgroepen in de toekomst die nu buiten de boot vallen? We kwamen samen tot de conclusie dat een heldere en makkelijk toegankelijke website hierbij kon helpen. Maar we zijn nog niet klaar. We zijn samen met oud-deelnemers bezig met een zoektocht naar hoe zij met elkaar kunnen helpen een gezond leefstijl te behouden en waarbij potentiële deelnemers hen om advies kunnen vragen. We blijven doorontwikkelen!”

 

Gerelateerde items

Slimme Zorg Estafette 2023: ‘Werken aan de gezondste regio Achterhoek, doe je samen’

Wat gebeurt er als je als regio samenwerkt, niet alleen binnen de zorg, maar ook met welz... Lees meer

Infographic resultaten Welzijn op Recept in de Achterhoek

Welzijn op Recept: meer kleur in het leven van inwoners

Welzijn op Recept wor... Lees meer

Proscoop adviseurs volgen opleiding ‘Design thinking’: belang inwoner staat voorop

Bij Proscoop hebben drie adviseurs de opleiding Design Thinking met succes afgerond. De i... Lees meer