‘Data vormen de basis om succesvolle interventies en transities te versnellen en zo de zorg houdbaar en toekomstbestendig te organiseren. De IJssellandScan, het dashboard van Vitaal Vechtdal en het data-initiatief van de Regionale Zorgalliantie Zwolle zijn voorbeelden van hoe data kunnen worden gebruikt in regionale samenwerkingen’.
Met deze inleiding start een artikel in De Eerstelijns met interessante voorbeelden uit ons werkgebied. Proscoop-adviseur Lisette Kikkert en GGD IJsselland-beleidsadviseur Marja de Jong vertellen over mooie regionale samenwerkingen waar data aan de basis staat.
Starten met bepalen risicogroepen
Vaak is een klein deel van de populatie verantwoordelijk voor een groot deel van de kosten. Daarom is het belangrijk om naast de behandeling van specifieke aandoeningen vooral de aandacht te richten op de risico’s van deze aandoeningen. Deze interventies zorgen doorgaans voor grote gezondheidswinst en grote kostenbesparingen. Data helpen om deze risicogroepen te vinden en zo interventies gericht en onderbouwd aan te bieden. Hiervoor zijn landelijke en regionale data te combineren. Daarnaast is met behulp van data te monitoren of interventies en transities daadwerkelijk effectief zijn, en op lange termijn of de populatie gezonder wordt.
Regionale samenwerkingen uitgelicht:
Lees het hele interview in De Eerstelijns >
Rol Proscoop
Informatiemanagement speelt een grote rol in populatiegerichte zorg. Data over gezondheid, kwaliteit van zorg en kosten zijn nodig om goede zorg en gezondheid dichtbij te organiseren met de burger als uitgangspunt. Onze adviseurs denken met u mee over de stapsgewijze aanpak, analyses, meetplannen en regio- of wijkscans. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom informatiemanagement. Wilt u aan de slag met informatiemanagement, neem dan contact op met één van de adviseurs in uw regio:
De intro van dit bericht is met toestemming van De Eerstelijns overgenomen door Proscoop