Geplaatst op: 1 augustus 2017

Rudie van den Berg

Adviseur

‘Van anders denken naar anders doen’

Het zijn roerige tijden in het veld van zorg en welzijn. De velden bewegen meer naar elkaar toe, de burger staat centraal en de professionals zoeken hun weg om kennis en kunde in te zetten voor hun cliënten. Vanuit Proscoop voel ik me erg verbonden aan de kracht van positieve gezondheid: ‘het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, gelet op de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’
Uitgaan van gezondheid, in plaats vanuit ziektezorg. ‘Van anders denken naar anders doen’, is het credo, maar dat blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Met behulp van inspiratie- en werksessies help ik, samen met mijn collega’s, praktijken en samenwerkingsverbanden hiermee op weg.

Mijn uiteenlopende aandachtsgebieden hebben één ding gemeen: er staan altijd meerdere zorgverleners rondom een cliënt of patiënt.
Het verbinden van de domeinen, het afstemmen van werkzaamheden, het stellen van een gezamenlijk doel om de juiste zorg op de juiste plek te verlenen, is mijn kernactiviteit. Het gaat dan om uiteenlopende thema’s van geboortezorg tot oncologie, van SOLK tot leefstijlzaken en altijd met meerdere professionals uit verschillende domeinen.

Hoe beter we ons aan elkaar én aan gezamenlijke doelen verbinden, hoe groter het effect op gezondheid en welbevinden van de burger. Samen met de professionals zet ik me in om zorg en welzijn te verbinden met beleid en de praktijk.

Natuurlijk blijft goede, heldere praktijkvoering belangrijk. In dit kader verzorg ik intervisie en voer ik coachende gesprekken binnen praktijken aan de hand van De Zorgondernemersscan.

werkdagen: di | do | vr