Geplaatst op: 3 januari 2019

Welmoed Nijboer

Adviseur

Verlicht niet de pijn, verzwaar de gezondheid – Merel Morre voor Proscoop

Zoals de meeste mensen ben ik enthousiast over concepten als Positieve Gezondheid. Tegelijkertijd vraag ik me af waarom we soms zo enthousiast zijn en vervolgens overgaan tot de orde van de dag. Wat is het eigenlijk jammer als we onszelf en elkaar blijven opsluiten in oud werken, oud denken. Hoe kunnen we, ondanks alles wat ons tegenhoudt, toch beter aansluiten bij de gebruikers van zorg (en zijn wij dat niet allemaal?).

Volgens mij valt er enorm veel winst te behalen als we de verbinding beter weten te leggen tussen zorg en sociaal domein: minder uitgaven voor ons als maatschappij, meer levenskwaliteit voor de gebruikers van zorg en meer werkplezier voor professionals. Daar profiteren we allemaal van.
Heeft iemand de schuld? Volgens mij niet. De patiënt wil gewoon van zijn klachten af, of die nou op het terrein van de dokter liggen of niet. Diezelfde huisarts wil het beste voor zijn patiënt, maar heeft niet altijd zicht op wat er buiten het medische domein ‘te koop’ is. En ook als samenleving willen we de zorg graag goed regelen. Maar hebben we het niet zo ingewikkeld gemaakt dat we niet meer snappen hoe het werkt? Ons systeem is op abstract maatschappelijk niveau misschien succesvol, maar houdt ons toch vaak tegen om het beste antwoord voor een individuele vraag te vinden.

In mijn werk bij Proscoop zoek ik samen met professionals uit zorg en sociaal domein naar dat ‘beste antwoord’. En steeds duidelijker wordt, dat geen enkele organisatie of beroepsgroep dat in zijn eentje kan geven. Laten we samen optrekken!

werkdagen: ma | di | do | vr