Probleemanalyse

Het maken van een probleemanalyse is de tweede stap van uw project.

  

Na het maken van een populatieanalyse komt de probleemanalyse aan bod. Bij het maken van een probleemanalyse staan 2 vragen centraal: Wat zijn de gevolgen van het probleem? En, wat zijn de oorzaken van het probleem? De antwoorden op deze vragen geven meer inzicht en helpen bij het bepalen van de juiste interventie(s).

Bekijk ook de infographic Probleemanalyse.

Waarom een probleemanalyse maken?

  • Geeft zicht op de oorzaken en gevolgen van een probleem
  • Vergroot de kans op het inzetten van een succesvolle interventie
  • Maakt risicogroepen inzichtelijk binnen een populatie

De probleemanalyse binnen informatiemanagement

Het analyseren van een probleem is de eerste stap op weg naar de oplossing ervan. Hoewel in de praktijk bij een probleem te vaak gelijk wordt gegrepen naar een oplossing zonder het probleem goed te hebben onderzocht, is het veel beter om eerst na te denken over de vraag achter het probleem.

Videotraining IM

Proscoop biedt digitale handvatten om dit binnen uw eigen (eerstelijns) (zorg)organisatie toe te passen. Er is een vierdelige videotraining ontwikkeld over informatiemanagement (IM). Deze online training helpt uw organisatie van a tot z om informatiemanagement toe te passen. In deel 3 van de training IM (26:24 minuten) zoomen Proscoop-adviseurs Karin van der Steen en Jantien Heideman verder in op de probleemanalyse.

Bekijk de training en lees alles over de probleemanalyse

Download de probleemanalyses via onderstaande buttons

Zelf aan de slag met informatiemanagement

Proscoop biedt digitale handvatten om zelf aan de slag te gaan met IM binnen uw organisatie. Stap voor stap nemen wij u bij de hand bij het maken van bijvoorbeeld een verbeterplan of wijkscan. Behalve dat wij bijstaan op het gebied van probleemanalyse, kunt u onze online hulp ook inschakelen op het gebied van:

Meer weten over de probleemanalyse?

Vragen? Opmerkingen? Hulp nodig bij het maken van een probleemanalyse? Neem vrijblijvend contact op met de adviseur in jouw regio.

 

Regio Arnhem:Karin van der Steen
Nelli Kossenko
Kim Boerakker
Regio's Apeldoorn, Zutphen en Achterhoek:Kyra Jansing
Rosalie Visser
Regio's Zwolle, Salland en Vechtdal:Hans Peter Wittingen
Maaike Rijpma
Gijs Brouwer
Regio's Drenthe en Flevoland:Aline Kronenberg
Carien Alingh
Tessa van Goor