Visualisatie

Visualisatie is een belangrijke stap binnen informatiemanagement (IM). Door het gebruik van visuele elementen biedt u op toegankelijke wijze data aan. Met diagrammen, grafieken en kaarten maakt u data eenvoudig inzichtelijk. Dit kunt u vervolgens in een jasje gieten in de vorm van een infographic of factsheet. Ook een animatie of video is een vorm van visualisatie. 

Waarom datavisualisatie?

 • Kleuren en patronen trekken onze aandacht: mensen zijn visueel ingesteld
 • In een kleurige grafiek zijn trends en uitschieters eerder te zien dan in een spreadsheet
 • Goede visualisatie kan het geheel subliem verduidelijken

Visualisatie binnen IM

Proscoop past binnen informatiemanagement altijd visualisatie toe. Binnen een project worden bijvoorbeeld resultaten van een evaluatie of een wijkscan visueel neergezet. Wij hebben een aantal inspirerende voorbeelden op een rij gezet:

FactsheetOndervoeding
POH Jeugd
ZorgpadOndervoeding
RegiobeeldRegiobeeld ouderenzorg Drenthe
Regiobeeld Zwolle
WijkscanZwolle-Noord
FilmpjeKenniscentrum
DashboardAchterhoek
RapportMeekijkconsult
InfographicWelzijn op Recept

Voorbeelden van handige datavisualisatie tools

Wilt u, naast de standaard opties in Excel, PowerPoint en Word, wat meer mogelijkheden hebben om data te visualiseren, dan zijn er diverse gratis websites en tools aan te raden. De webtool Datawrapper helpt u op weg met interactieve grafieken en tabellen. U kunt eenvoudig data uit een csv-bestand uploaden en/of gegevens uit Excel knippen en plakken.

Zelf een infographic ontwerpen?

Dit kan eenvoudig via onderstaande websites via een gratis of betaald account.

 • Op het ontwerp-platform Canva kunt u presentaties, posters, infographics en meer ontwerpen. U kunt kiezen uit een reeks gratis sjablonen.
 • Designcap is uitermate geschikt voor het maken van visuele data. Met een (gratis) account kunt u meteen aan de slag om infographics en meer te ontwerpen.
 • Een ander grafisch ontwerpprogramma is Crello. Duizenden professionele sjablonen helpen u op weg.

Flipover nodig tijdens een online meeting?

Heeft u tijdens een online meeting of webinar een flipover of whiteboard nodig? Daarvoor zijn handige tools beschikbaar. Wij noemen er drie:

 • Jamboard is uitstekend geschikt voor brainstormen (met ‘geeltjes’). Daarnaast gebruik u eenvoudig uw documenten, presentaties en meer.
 • Trello is een soort prikbord waarin u aparte lijstjes kunt bijhouden. Voor uzelf, maar ook voor uw hele team.
 • Miro is een digitaal whiteboard, waarbij u geeltjes kunt ‘plakken’, mind maps kunt maken en meer. U werkt eenvoudig met uw hele team op één brainstomboard.

Tips bij het verwerken van data of persoonsgevoelige informatie

Bovenstaande tools zijn allemaal online. Wees dus voorzichtig met het gebruik van persoonsgevoelige data op deze websites. Beter is om de gegevens neutraal weer te geven. Proscoop heeft geen zicht op de veiligheid omtrent Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van deze websites. Gebruikt u data van externe bronnen? Houd altijd rekening met auteursrecht en vermeld altijd de bron van uw gegevens in een ontwerp.

Visualisatie: een beknopt stappenplan

Hoe past u datavisualisatie toe binnen IM? Na de eerste stappen, de populatieanalyse en de probleemanalyse, kunt u uw data visueel gaan weergeven. Datavisualisatie binnen een meetplan is een goede keuze.

 1. Bepaal welke data u visueel wilt weergeven
  • In de eerdere stappen heeft u u veel data vergaard. Bepaal of u alle inzichten wilt delen of alleen de belangrijkste. Stel u zelf de vragen: Wat wil ik vertellen over mijn doelgroep? Aan wie wil ik de data presenteren? Wat wil ik bereiken? Blijf hierop gefocust.
 2. Bedenk hoe u deze data wilt weergeven
  • Zie visualisatie niet als technische aangelegenheid, maar als belangrijke vorm van communicatie. Welke boodschap wilt u onderbouwen? Welke vorm van visualisatie past hierbij?
 3. Bepaal uw ontwerp – uitbesteden of niet?
  • Hierboven ziet u talloze mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met visualisatie. De gratis ontwerptools bieden talloze sjablonen om een eigen ontwerp te maken. Ook kun het ontwerp uitbesteden aan een professional.

Als u al deze stappen hebt doorlopen, kunt u uw inzichten gaan delen met de geïnteresseerden. Hoe pakt u dit aan? Heeft u in het gehele proces hulp en ondersteuning nodig? De adviseurs van Proscoop staan voor u klaar.

 

Meer weten over visualisatie?

Vragen? Opmerkingen? Hulp nodig bij het toepassen van visualisatie? Neem vrijblijvend contact op met de adviseur uit uw regio.

Regio Arnhem:Karin van der Steen
Regio's Apeldoorn, Zutphen en Achterhoek:Rosalie Visser
Regio's Zwolle, Salland en Vechtdal:Gijs Brouwer
Regio's Drenthe en Flevoland:Tessa van Goor