Zelf aan de slag met datavisualisatie

3 min leestijd
  • Intro
  • Hulpmiddelen datavisualisatie
  • Persoonsgevoelige informatie verwerking
  • Stappenplan visualisatie
  • Download het complete handboek informatiemanagement
  • Meer weten?

Visualisatie is een belangrijke stap binnen informatiemanagement (IM). Door het gebruik van visuele elementen bied je op toegankelijke wijze data aan. Met diagrammen, grafieken en kaarten maak je data eenvoudig inzichtelijk. Dit kun je vervolgens in een jasje gieten in de vorm van een infographic of factsheet. Ook een animatie of video is een vorm van visualisatie. 

Waarom datavisualisatie?

  • Kleuren en patronen trekken onze aandacht: mensen zijn visueel ingesteld
  • In een kleurige grafiek zijn trends en uitschieters eerder te zien dan in een spreadsheet
  • Goede visualisatie kan het geheel subliem verduidelijken

Visualisatie binnen IM

Proscoop past binnen informatiemanagement altijd visualisatie toe. Binnen een project worden bijvoorbeeld resultaten van een evaluatie of een wijkscan visueel neergezet. Wij hebben een aantal inspirerende voorbeelden op een rij gezet:

Hulpmiddelen datavisualisatie

Wil je, naast de standaard opties in Excel, PowerPoint en Word, wat meer mogelijkheden hebben om data te visualiseren, dan zijn er diverse gratis websites en tools aan te raden. De webtool Datawrapper helpt je op weg met interactieve grafieken en tabellen. Je kunt eenvoudig data uit een csv-bestand uploaden en/of gegevens uit Excel knippen en plakken.

Zelf een infographic ontwerpen?

Dit kan eenvoudig via onderstaande websites via een gratis of betaald account.

  • Op het ontwerp-platform Canva kun je presentaties, posters, infographics en meer ontwerpen. Je kunt kiezen uit een reeks gratis sjablonen.
  • Designcap is uitermate geschikt voor het maken van visuele data. Met een (gratis) account kun je meteen aan de slag om infographics en meer te ontwerpen.
  • Een ander grafisch ontwerpprogramma is Crello. Duizenden professionele sjablonen helpen je op weg.

Flipover nodig tijdens een online meeting?

Heb je tijdens een online meeting of webinar een flipover of whiteboard nodig? Daarvoor zijn handige tools beschikbaar. Wij noemen er drie:

  • Trello is een soort prikbord waarin je aparte lijstjes kunt bijhouden. Voor jezelf, maar ook voor je hele team.
  • Miro is een digitaal whiteboard, waarbij je geeltjes kunt ‘plakken’, mind maps kunt maken en meer. Je werkt eenvoudig met je hele team op één brainstormboard.

Persoonsgevoelige informatie verwerking

Bovenstaande tools zijn allemaal online. Wees dus voorzichtig met het gebruik van persoonsgevoelige data op deze websites. Beter is om de gegevens neutraal weer te geven. Proscoop heeft geen zicht op de veiligheid omtrent Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van deze websites. Gebruik je data van externe bronnen? Houd altijd rekening met auteursrecht en vermeld altijd de bron van de gegevens in een ontwerp.

Stappenplan visualisatie

Hoe pas je datavisualisatie toe binnen IM? Na de eerste stappen, de populatieanalyse en de probleemanalyse, kunt je jouw data visueel gaan weergeven. Datavisualisatie binnen een meetplan is een goede keuze.

  1. Bepaal welke data je visueel wilt weergeven
    • In de eerdere stappen heb je veel data vergaard. Bepaal of je alle inzichten wilt delen of alleen de belangrijkste. Stel jezelf de vragen: Wat wil ik vertellen over mijn doelgroep? Aan wie wil ik de data presenteren? Wat wil ik bereiken? Blijf hierop gefocust.
  2. Bedenk hoe je deze data wilt weergeven
    • Zie visualisatie niet als technische aangelegenheid, maar als belangrijke vorm van communicatie. Welke boodschap wil je onderbouwen? Welke vorm van visualisatie past hierbij?
  3. Bepaal je ontwerp – uitbesteden of niet?
    • Hierboven zie je talloze mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met visualisatie. De gratis ontwerptools bieden talloze sjablonen om een eigen ontwerp te maken. Ook kun je het ontwerp uitbesteden aan een professional.

Download het complete handboek informatiemanagement

Meer weten?

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kunt je de inzichten gaan delen met de geïnteresseerden. Hoe pak je dit aan? Heb je in het gehele proces hulp en ondersteuning nodig? De adviseurs van Proscoop staan voor je klaar.

Meer kennisbank