Geplaatst op: 21 september 2022

Check de risico’s bij toepassing van digitale zorg

Digitale zorg heeft sinds de coronapandemie een vlucht gekregen in de belangstelling van zorgaanbieders. Een communicatiemodule als OZOverbindzorg werd vaak al gebruikt. Ook wordt beeldbellen met patiënten veelvuldig toegepast. Het komende jaar zullen ook de PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) en andere apps meer gebruikt gaan worden binnen de digitale zorg. Binnen ziekenhuizen gaat telemonitoring een grotere rol krijgen. Op IC’s kan inmiddels kunstmatige intelligentie toegepast worden.

Risico’s binnen digitale zorg

Zoals we allemaal weten brengt het toepassen van digitale zorg ook (privacy) risico’s met zich mee. Denk hierbij aan systeemuitval, terwijl u 24 uur per dag beschikbaarheid nodig heeft. Wilt u digitale zorg (meer) gaan toepassen in uw zorgpraktijk of organisatie? Bent u op de hoogte van de wettelijke en gewenste aanpassingen die dit met zich meebrengt? Hoe zorgt u ervoor dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet in het geding komt?

Kwaliteit en veiligheid optimaal organiseren

Het toepassen van digitale zorg stelt ook eisen aan het organiseren van de kwaliteit en veiligheid in de zorg, ook binnen eerstelijnszorg. In verschillende wetten en richtlijnen zijn deze eisen opgenomen. De geldende eisen zijn samengebracht in het toetsingskader e-health van de IGJ. Proscoop heeft dit toetsingskader omgezet in een checklist. Met de checklist krijgt u een beeld in welke mate uw organisatie voldoet aan de criteria van de inspectie.

Vul de checklist in

Ontdek of uw organisatie digitale zorg-bestendig is voor de toekomst.

Gerelateerde items

Samenwerkingsverband Achterhoek monitort gezondheid met data-infrastructuur

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek en het samenwerkingsverband Lees meer

Positieve Gezondheid via de digitale snelweg

Ben je vanuit jouw organisatie bezig met Positieve Gezondheid? Ben je benieuwd hoe je dit... Lees meer

Jaarbericht Proscoop 2022

Het Proscoop jaarbericht 2022 is verschenen. Dit jaar stond in het teken van onze opgave om de sa... Lees meer