Digitaal dashboard over Positieve Gezondheid in Flevoland gelanceerd

16 februari 2022 2 min leestijd
  • Intro

Deze week is het digitale dashboard over Positieve Gezondheid in Flevoland gelanceerd. Dit dashboard geeft inzicht in de Positieve Gezondheid van Flevolanders en heeft tot doel om Flevolandse beleidsmakers, die raakvlak hebben met positieve gezondheid, te informeren.

Proscoop ontwikkelde samen met GGD Flevoland, Provincie Flevoland en Flever het dashboard als onderdeel van het platform WEL in Flevoland. Het dashboard biedt inzicht hoe het gesteld is met de Flevolanders op de zes onderdelen van Positieve Gezondheid:

  1. Dagelijks functioneren
  2. Kwaliteit van leven
  3. Lichaamsfuncties
  4. Meedoen
  5. Mentaal welbevinden
  6. Zingeving

Het dashboard helpt om cijfers op deze zes thema’s naast elkaar te leggen en (per gemeente of provincie) te vergelijken. Zo valt bijvoorbeeld op dat de gemiddelde levensverwachting in Flevoland hoger ligt dan in de rest van Nederland. Ook is er in Flevoland gemiddeld minder armoede. Wel is er iets meer werkloosheid en zijn er gemiddeld meer mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Karlijn de Vries, adviseur Proscoop: “Met de komst van het dashboard is een mooie stap gemaakt om breder te kijken naar ziekte, gezondheid en preventie voor inwoners. Het dashboard bevat o.a. informatie over gezondheid, leefstijl, zorggebruik en (sociale) omgeving. Voor de toekomst biedt het dashboard tal van uitbreidingsmogelijkheden. De opgebouwde samenwerking met GGD Flevoland, Provincie Flevoland, en Flever vormt een uitstekende basis om hier gezamenlijk mee verder te gaan.”

Blijven ontwikkelen

In 2022 wordt het dashboard verder doorontwikkeld. Zo wordt het dashboard (waar mogelijk) verder uitgebreid met nieuwe databronnen en wordt de presentatiewijze geoptimaliseerd. Ook worden gebruikerssessies georganiseerd, met als doel om inzichten vanuit het dashboard te delen met Flevolandse beleidsmakers en dialoog te faciliteren. Op basis van de inzichten die hieruit voortkomen kunnen gerichte interventies, programmalijnen en/of projecten worden gestart.

WEL in Flevoland

WEL in Flevoland is een nieuw platform dat verbindt, faciliteert en inspireert alle Flevolanders, gemeenten, bedrijven en instellingen met een hart voor gezondheid. WEL is dé plek voor nieuws, kennis en inspiratie over positieve gezondheid. Zo wordt WEL de broedplaats van samenwerking voor en door iedereen die zich inzet voor de gezondheid van de Flevolanders.

 

Wilt u meer informatie over het dashboard positieve gezondheid? Neem dan contact op met Karlijn de Vries.

 

Meer post

Drenthe Digitale Zorg GGZ Integraal Zorg Akkoord

Datawerkplaats Mentale Gezondheid blikt terug

Tijd voor een update over de Datawerkplaats Mentale Gezondheid in Drenthe. Inmiddels zijn er twee adviseurs vanuit Proscoop aangehaakt bij…

Arnhem Positieve Gezondheid

Beweging Positieve Gezondheid van start in regio Arnhem

Het gedachtengoed van Positieve Gezondheid is bijna niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. De Beweging Positieve Gezondheid in…

Flevoland Ouderenzorg Positieve Gezondheid

Terugblik bijeenkomst Taal & Gezondheid in Dronten

We kijken met plezier terug op de netwerksessie Taal en Gezondheid van begin februari in De Meerpaal in Dronten. Naast…