Geplaatst op: 6 december 2021

Eerste hulp bij intimiteit en seksualiteit voor mensen met kanker

Voorjaar 2021 organiseerde het Oncologienetwerk Apeldoorn e.o. een webinar rondom het thema ‘Kanker, seks en intimiteit’. Is er een rol voor eerstelijns en tweedelijns zorgverleners bij vragen van de cliënt? Welke seksuele problemen komen oncologiepatiënten tegen en hoe is dit onderwerp bespreekbaar te maken tijdens de behandeling. Het webinar werd goed ontvangen en het onderwerp vroeg om verdere verdieping. Op 8 november 2021 is een tweede bijeenkomst over dit onderwerp gehouden.

Verdieping en in gesprek met een ervaringsdeskundige

Tijdens deze bijeenkomst voerden een ervaringsdeskundige, een therapeut en leden van het oncologienetwerk met elkaar het gesprek. De kracht van het inzetten van een ervaringsdeskundige was geweldig. Aan de hand van de ervaringen van de patiënt met kanker, seksualiteit, relaties, verwachtingen en behoeften ontstond veel uitwisseling en was goede input voor de casuïstiekbespreking. De presentatie van Mieke Koerts gaf hierbij de deskundige onderbouwing.
Dit keer was de ontmoeting fysiek. Heel mooi om te merken dat ‘live’ bijeenkomen fijn is en dat het goed is om netwerksamenwerking en ervaringen met elkaar te delen.
Meer informatie over het oncologienetwerk Apeldoorn:

Wat doet Proscoop

Het doel wat Proscoop nastreeft is een gezonde populatie in ons werkgebied. Daarbij sluit het aanbod van zorg en welzijn aan op wensen en behoeften van inwoners en patiënten. Onze ondersteuning van oncologienetwerken is daar een voorbeeld van.
Adviseurs van Proscoop begeleiden, stimuleren en enthousiasmeren zorg- en hulpverleners bij het ontwikkelen en verduurzamen van de netwerken en de verbinding met andere stakeholders. De contacten die we vanuit Proscoop hebben richting IKNL zijn hierbij zeer ondersteunend. Zo zijn mede dankzij deze contacten de oncologienetwerken opgenomen in de Verwijsgids Kanker.

Gerelateerde items

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de re... Lees meer

Oncologienetwerk Apeldoorn: Borstkanker en keuzes

Op 14 juni vond vanuit het Oncologienetwerk Apeldoorn een fysieke bijeenkomst plaats in U... Lees meer

Veel belangstelling voor Webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld

Maandag 20 juni jl. volgden bijna 250 mensen het webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld.... Lees meer